23948sdkhjf

Mange virksomheder har ikke styr på arbejdspladsvurderinger

Over hele landet er arbejdstilsynet nu i gang med at udføre uanmeldte screeningsbesøg for at vurdere virksomhedernes arbejdsmiljø, og selv om man har drevet virksomhed siden Harald Blåtands tid, skal den nuværende arbejdsmiljølov overholdes.
Ifølge en undersøgelse foretaget forrige år i Kristelig Arbejdsgiverforening blandt 1.000 virksomheder med under 10 ansatte havde 58 % af virksomhederne ikke styr på deres lovpligtige arbejdspladsvurdering. Så de støder ofte på problemer, når Arbejdstilsynet kommer på besøg, fordi de mangler overblik over de mange regler, der gælder.

Når for eksempel organisten i Raklev kirke ved Kalundborg spillede salmen ”Den signedes dag med fryd vi ser”, udsatte han kirkens sangere for en lydpåvirkning på over 100 decibel. Det er ulovligt.

Medarbejderne i en skobutik måtte ikke spise deres madpakke på butikkens kontor.

En VVS installatør købte bare kemikalier ind, hver gang man fik et nyt job, også selvom det måske var den eneste gang, man skulle bruge dem. Man opbevarede dem forkert, og der manglede sikkerhedsblade på de fleste kemikalier.

Faldgruberne er talrige, og det har fået mange især mindre virksomheder til at kaste håndklædet i ringen og kontakte en konsulent med speciale i arbejdsmiljø og udarbejdelse af arbejdspladsvurderinger.

Koncept til alle brancher
Ovennævnte eksempler er således hentet fra konsulentfirmaet Infolex i Kalundborg, som drives af Bjarne Jensen. De sidste par år har han assisteret de meste forskelligartede virksomheder med udformning af arbejdspladsvurderinger.

I Raklev kirke var løsningen at flytte sangerne nogle meter væk, så arbejdsmiljølovens krav på max 70 decibel kunne overholdes. Og i skobutikken lavede man en mindre ombygning, så medarbejderne fik egen frokoststue.

Hos dem og de andre virksomheder inden for handel, håndværk og industri blev arbejdspladsvurderingen og anbefalinger til ændringer i procedurer udarbejdet, inden Arbejdstilsynet kom på besøg, og alle blev godkendt uden bemærkninger.

- Vi har udarbejdet et basiskoncept, som kan anvendes i alle brancher, men hvor vi naturligvis tager udgangspunkt i den lovgivning, der gælder for den pågældende virksomhed, siger Bjarne Jensen.

Normalt besøges virksomheden to gange. Ved det første besøg gennemgås konceptet med ledelsen og medarbejderrepræsentanten og udvalgte medarbejdere, og grundlaget for arbejdspladsvurderingen og det videre forløb fastlægges. Dernæst udarbejdes en manual og al anden nødvendig dokumentation til virksomheden. Under det andet besøg gennemgås resultatet af analysen med ledelsen og medarbejderne, og de forskellige anbefalede tiltag sættes i værk.

Bjarne Jensen har 18 års erfaring med indførelse af ledelsessystemer i forskellige brancher, nationalt såvel som internationalt. Herunder ikke mindst arbejdet med arbejdsmiljø i brancher (blandt andet offshore-industrien), hvor et dokumenteret arbejdsmiljø gennem mange år har været et stringent krav.

Kilde: Infolex

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11