23948sdkhjf

HI: Sintergods har stærkere gevind end emner af massivt stål

Der hersker mange myter omkring emner i sintergods. Det er en skam, da hovedparten giver en opfattelse af, at sintrede emner skulle være ringere end konventionelt stål. Og det er rent faktisk forkert i stort set alle sammenhænge, siger man hos FJ Sintermetal i Ferritslev på Fyn, der vil benytte HI Industri 2005 i Messecenter Herning til at slå et slag for sintergods og dets kvaliteter.
- Vi kæmper ofte med at skulle starte helt fra Adam og Eva, forklarer Ole Kræmer, der er project manager hos FJ Sintermetal.

- Det er ikke nok med, at mange ikke kender fordelene ved at anvende sintergods -hvis de har nogle holdninger, er de ofte baseret på antagelser, der er lodret forkerte. Mange tror f.eks., at sintrede emner generelt set har en ringere brudstyrke end emner i konventionelt materiale, at sintrede emner har en lavere slidstyrke, eller at sintrede emner ikke kan holde ordentligt tæt under tryk. Og fordi materialet kan tilpasses præcis til den opgave emnet skal løse, er både disse og mange andre antagelser er simpelthen fejlagtige, understreger Ole Kræmer.

Helt overordnet set resulterer antagelserne i, at teknisk personale vælger sintergods fra nærmest per automatik og altså også i situationer, hvor denne produktionsmetode i virkeligheden ville være ikke alene et bedre men også et billigere alternativ.

- Sintergods fremstilles af metalpulver, som kan tilsættes forskellige legeringselementer og derved er det muligt at give emnerne stort set de egenskaber, man ønsker. Vi har oven i købet ofte set eksempler på, at emner i sintermetal har kunnet opvise uventet gode egenskaber efter, at de er blevet taget i brug, tilføjer Ole Kræmer, der er ekspert i metallurgi.

FJ Sintermetal søger løbende at opbygge dokumentation for, hvilke helt konkrete fordele der ligger i anvendelsen af sintret gods. I den sammenhæng er der blevet gennemført en undersøgelse på Ingeniørhøjskolen i Århus (IHA). Undersøgelsen blev gennemført som et semesterprojekt på maskinteknisk afdeling, og den kastede lys over styrken af gevind i sintermetal og i massivt stål.

Undersøgelsen dokumenterer styrkeforholdet mellem gevind skåret i henholdsvis emner i sintermetal og emner i massivt stål. Resultaterne påviser forskelle i styrken på op til 44 procent i sintermaterialernes favør. Hovedårsagen til den højere styrke er, at strukturen i sintermetal er af en sådan beskaffenhed, at det naturligt tilpasser sig den konkrete gevindstigning på bolten under den belastning, som opstår, når bolten skrues i. Derved bliver kontakten mellem de to gevind langt bedre - med en højere trækstyrke til følge.

Som referencemateriale anvendte man St 52-3 og som øvrige testmaterialer valgte man to legeringer i pulvermetal: Distaloy AB og PASC30 – alle med samme trækbrudstyrke. Forsøgene blev gennemført i IHA's laboratorium og man testede både ved M6 og M10 gevind. Trækbrudstyrkerne i de tre materialer blev bestemt ved trækprøvning af normerede trækprøvestænger. Derefter blev trækbrudstyrken af gevindet bestemt for henholdsvis udvendigt og indvendigt gevind i hvert af de tre materialer.

Sammenligningen i testen er foretaget på baggrund af den specifikke trækbrudstyrke af materialet set i forhold til gevindets trækbrudstyrke, så resultaterne er baseret på reelle målte værdier. Ved sammenligning af styrkeforholdene viste undersøgelsen, at indvendigt gevind i sintermetal er helt op til 44 procent stærkere. Dette resultat blev målt ved sammenligning af det konventionelle referencemateriale og en opkullet PASC 30 legering.


Kilde: HI Industri, 2005. http://www.hi-industri.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062