Maskinfabrik som raket-sponsor
Ungdomsskoleelever fra Randers skal bygge seriøs raket med dele fra JMF Maskinfabrik og design fra Danish Space Challenge.
Raketten er designet af DSC, som er en non-profit organisation med hjemsted i Silkeborg. Det er afgjort ikke et stykke nytårsfyrværkeri, men en såkaldt sonderaket, der har til formål at opsamle videnskabelige data. Foreningen arbejder meget med sine sikkerhedsprocedurer, og ungdomsskoleeleverne får ikke adgang til at arbejde med farlige materialer eller raketmotorerne. Raketten er 160 cm lang, 10 cm tyk og vejer syv kg.
Her gør ungdomsskoleeleverne fra Ry klar til sidste års vellykkede opsendelse af en SSVR-2 sonderaket.Metaldelene til krop og motor er fremstillet af den lokale maskinfabrik JMF, hvis ejer og leder Jan Ryssel Paulsen er gået ind på at sponsere materialerne og arbejdslønnen til metaldelene.
På ungdomsskoleholdet samler eleverne selv raketten og bygger den elektronik, som udløser faldskærmen på det rigtige tidspunkt. Faldskærmen skal også sys.
For de deltagende parter er målet at give ungdomsskoleeleverne en succesoplevelse med naturvidenskaberne.
Raketter har stor fascinationskraft, og der er et stort potentiale for at bruge raketbygning til at interessere unge for teknik og videnskab. Samtidig byder en raket på så mange forskellig arbejdsopgaver, at alle kursister kan være med uanset kompetencer. Da alle dele ombord er kritiske for flyvningen, vil en vellykket opsendelse blive en succesoplevelse for hele holdet.
Sidste år gennemførtes et lignende projekt. Her arbejdede Danish Space Challenge sammen med Ry Ungdomsskole, mens Rival Maskinfabrikken i Ry leverede delene til raketten, som blev opsendt fra det militære område i Borris, nåede en højde på 2.000 meter og landede velbeholden i sine faldskærme.