TEMA: Hård-anodisering
En stor del af de danske maskinbyggere og værktøjsmagere har erfaret, at aluminium er et fremragende alternativ til stål. Det skyldes blandt andet, at der i dag findes mange nye legeringer, hvor man kan frembringe egenskaber tæt på stål. Der stilles derfor store tekniske krav til de materialer, der anvendes i produktionen. Tilsvarende krav stilles til produkternes overflade - og i disse tilfælde kan hård-anodisering være det rigtige valg.
Hård-anodisering
Ved hård-anodisering tilføres produktet et lag med unikke egenskaber: Fremragende korrosions- og slidbestandighed, elektrisk isoleringsevne og varmebestandighed
Det sker i en svovlsyreelektrolyt med specifikke parametre. Processen indebærer, at laget opbygges delvis i og delvis af produktets aluminium. Derfor har det afgørende betydning for overfladens tekniske egenskaber, hvilken aluminiums-legering der er anvendt i produktionen, og at forskellige legeringerne holdes adskilt.
Der kan opnå lagtykkelse fra 10-150µ, men under optimale betingelser helt op til 200µ. For at opfylde normale tekniske krav anvendes sædvanligvis en lagtykkelse på 50 µ med en tolerance på ±10 µ.
Hårdanodiseringslaget opbygges ved en opløsning af aluminiumsoverfladen med en efterfølgende opdannelse til aluminiumsoxid. Oxidlaget er således ikke en belægning, men en ”integreret” del af aluminiumet. Det medfører toleranceændringer, idet cirka 50% af lagtykkelsen ”gror ind” i materialet. Ved en lagtykkelse på 50µ vil diameteren på en aksel, derfor forøges med 50µ.
Denne effekt af processen skal der tages højde for og eventuelt kompenseres for. Den bedste garanti for et godt resultat er at aftale detaljerne med DAI, Dansk Anodiserings Industri, og i samarbejde få vedtaget, hvordan en eventuel forbe-handling skal gennemføres før den endelige hård-anodisering. En forbehandling kan eksempelvis være afdækning, maskering eller bejdsning af dele af produktet.
Et eksempel : Skal der være gevind i det færdige produkt, kan det afdækkes inden anodisering, eller man kan vente med opskæringen af gevindet til hård-anodiseringen er foretaget.
Ved hård-anodisering opnås en fremragende korrosions-bestandighed. Det skyldes dels oxid-lagets tykkelse, dels det forhold, at der ved hård-anodisering opbygges en overflade med en anden og mindre porestruktur end ved traditionel anodisering.
Hos DAI udføres løbende kontrol, og vi kan garantere overfladebehandling i henhold til standard MIL-A-8625F.
Den mindre porediameter samt oxid-lagets opbygning i øvrigt medfører, at de dekorative muligheder ved hård-anodisering er færre end ved almindelig anodisering. Generelt vil overfladen fremstå grålig, brunlig eller gylden. Normalt lader et hård-anodiseringslag sig ikke indfarve. Undtagelsen er sort, som vi har gode erfaringer med.
Endvidere kan tilbydes non-stick, også kaldet en teflon-belægning, hvilket letter rengøring af emnet, mindsker friktion, og forøger korrosions-bestandigheden.
Man kan yderligere øge overfladens korrosions-egenskaber gennem en proces, hvorved porerne forsegles - teknisk kaldes det "sealing". Man vil dog ved denne sealing opleve en mindskelse af slidstyrken med omkring 25 pct.
Kilde: DAI, Dansk Anodiserings Industri.
DAI er medlem af Metal Supply. Få mere information her: http://www.metal-supply.dk/member.member...