23948sdkhjf

Lærlinge – dem deler man da

I Nordjylland er en række virksomheder gået med i et nyt projekt, der skal sikre flere lærepladser.
Mangel på kvalificeret arbejdskraft er et emne, der er oppe i tiden. En af de løsninger, der har været nævnt, er at danske industrivirksomheder skal tage ansvar og oprette flere praktikpladser. Men selv om viljen er til stede, er det ikke altid praktisk muligt for virksomhederne at opfylde alle målpindende i uddannelsen og dermed uddanne en lærling fuldt ud - ganske enkelt fordi de ikke har opgaver nok inden for et givent fagområde.

Den problematik håber man at have fundet en løsning på i Frederikshavn. Her er Marcod gået i spidsen for et nyt projekt, der ganske enkelt går ud på, at en række lokale virksomheder deler en lærling.

Tre virksomheder deler
Med i projektet er Mariendal Electric, Man Diesel & Turbo, Soft & Teknik, Orskov Yard, Hirtshals Yard og Vestergaard Marine Service samt en række sleeping partners. De tre førstnævnte virksomheder har fået fornøjelsen af at dele den første lærling, Nick Pedersen, der er under uddannelse som elektriker.

- Det er ud fra devisen om, at Soft & Teknik og Man Diesel & Turbo ikke er brede nok til at uddanne en elektrikerlærling fuldt ud. Derfor er de gået sammen med Mariendal Electric, så han flekser mellem de tre arbejdspladser, alt efter hvor de spændende arbejdsopgaver er, forklarer Anette H. Sørensen, der er maritim uddannelseskoordinator hos Marcod.

- Den første lærling er lidt en forsøgskanin. Vi har fået feedback fra ham om, hvad der er godt, og hvad der kan laves anderledes ude ved virksomhederne, for der er selvfølgelig også nogle udfordringer ved at cirkulere mellem tre virksomheder. Det er for eksempel sådan nogle praktiske ting som at skulle have tre sæt arbejdstøj, tre værktøjskasser og tre mobiltelefoner, men det har vi fået rettet til, siger Anette H. Sørensen.

Den første lærling har været i gang siden september 2015, og ifølge Anette H. Sørensen har de tre virksomheder været glade for ordningen.

- De tre virksomheder er rigtig glade for det. Den eneste ulempe er, at de mangler ham, når han er hos de andre. Men så har jeg sagt til dem, at vi bare skyder lærling nummer to i gang. Det optimale vil være at have tre lærlinge i gang, som kan rotere mellem virksomhederne, siger hun.

Læreplads med mere go på
Hos Soft & Teknik ser administrerende direktør Jens Christian Kristiansen også ordningen som en god mulighed. Virksomheden er ellers godkendt til at tage lærlinge alene, men det mener han ikke nødvendigvis er den bedste løsning for lærlingen.

- Vi har valgt at gå med, fordi vi som virksomhed er meget specialiseret inden for automation og tavlebygning, og det betyder, at hvis en lærling kommer herned, lærer han nogle få ting inden for elsegmentet. Eftersom en uddannelse går ud på, at man skal lære en masse inden for en bred branche, så er det lidt uretfærdigt over for lærlingen, siger Jens Christian Kristiansen, der også kan se andre fordele ved ordningen.

- En læretid på 3½ år kan godt synes lang. Der mangler lidt i forhold til unge mennesker og deres forhold til tid i dag, hvor alting går så stærkt. Hvis man kan tilbyde en lærling tre lærepladser, så er der mere go på, og de får serveret tre hovedretter, som de efterfølgende kan vælge imellem.

Jens Christian Kristiansen har heller ikke noget imod at dele lærlingen med andre virksomheder i nærområdet.

- Det fungerer egentlig ganske nemt, men det kræver selvfølgelig, at man kender hinanden og har tillid til hinanden, og at der ikke er for meget overlap mellem virksomhederne. Vi tre virksomheder kender hinanden rigtig god fra miljøet, slutter han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079