Kina er ikke længere lykken
Outsourcing til Kina er ikke blot bremset op. Den er i fuld gang med at blive vendt til insourcing, og de virksomheder - der for små ti år siden rykkede produktionen til Kina - er for alvor begyndt at se bagsiden af medaljen.
Professor ved Handelshøjskolen i Århus - John Parm Ulhøi - forudser, at mange virksomheder i de kommende år vil fortryde Kina-eventyret:
- I Danmark startede vi med at flytte produktion ud til lande omkring os som Tjekkiet og Polen for at spare løn. Efterhånden kom også Kina med på grund af det lave omkostningsniveau, som Europa og USA slet ikke kunne konkurrere med, siger han og fortsætter:
- Men det har også skabt problemer at flytte produktionen til Kina, for landets gigantiske økonomiske vækstrater har betydet et øget lønpres på grund af velstandsstigningen. Og samtidig er det jo et problem, at produktionen foregår så langt væk hjemmefra. Det gør det vanskeligt at styre logistikken, kvaliteten, miljø og sociale aktiviteter. Der venter ofte en række overraskelser, man ikke har taget højde for.
Ulhøis synspunkt bakkes op af Jørgen Ørstrøm Møller, der er adjungeret professor på Asia Research Centre ved CBS:
- For det første indebærer outsourcing tab af kontrol med produktionen - herunder kvaliteten af de producerede varer. For det andet ser vi stigende lønninger i Kina, som man traditionelt har outsourcet industriproduktionen til. Og når lønnen stiger, bliver omkostningsreduktionen mindre - og dermed mindre tillokkende, siger han og påpeger, at et tilsvarende mønster kan ses i Indien.
Kan Kina betale sig?
Jørgen Ørstrøm Møller fra dansk Industri har oplistet en række fordele og ulemper for danske virksomheders virke i Kina:
De positive:
- Potentielt marked på 1,3 mia. forbrugere.
- Stigende velstand giver øget købekraft i hele samfundet.
- Billig arbejdskraft og forholdsvis god infrastruktur i det vestlige Kina.
- Adgang til specialiseret arbejdskraft, hvilket næsten er umuligt at finde i Europa.
- Forventet årlig kinesisk vækst på mindst 8 % de kommende år.
De negative:
- Lønstigninger på omkring 15 % om året gør omkostningsfordelene mindre.
- Lav loyalitet blandt højtuddannede - hver tredje skifter job hvert år.
- Visse nøglemedarbejdere er lige så løntunge som danske specialister.
- Stigende etablerings- og transportomkostninger som følge af finanskrise og relativt høj oliepris.