Ingeniør fra NASA på kursus på AMU SYD
Jeff Clancy, fra Nashville Tennessee, er i disse dage på svejsekursus på AMU SYD i Kolding.
I USA er en arbejdsdag på ca. 10 timer, hvorfor der ikke er tid til at gå på skole i fritiden, og efteruddannelse eller kompetenceudvikling har ikke samme fokus i det amerikanske samfund, som tilfældet er her i Danmark. Hvis man vil på kursus i USA er det endvidere for egen regning.
- Jeg arbejder ca. 80 km fra min bopæl ved NASA i Huntsville Alabama. Jeg arbejder for tiden på et stort projekt: "Materials Sience Research Rack" (MMSR-1 flight rack). Vi arbejder sammen med European Space Agancy, som er placeret i Holland. De fabrikker, som leverer udstyr til Europas del af projektet, ligger i Tyskland, fortsætter Jeff Clancy.
Den "Rack", han arbejder på, er et kabinet på størrelse med et stort skab – med to låger. I den ene side har European Space Agency deres udstyr, og i det andet har "NASA US" deres. Udstyret i højre side, er det Jeff arbejder på.
I korte træk er det en ovn, som kan varme forskellige materialer op til 1.600 grader. Herudover er der et køleanlæg, så kabinettet ikke bliver overophedet samt en computer, som styrer begivenhederne.
I juli 2009 opsendes dette kabinet til NASA's rumstation "ISS" - International Space Station. Sammen med kabinettet opsendes 13 forskellige materialeprøver, som skal opvarmes i "ovnen" ude i rummet, hvor tyngdekraften er meget lille.
Den måde, materialet smelter sammen på under disse forhold, kan videnskabsmændene bruge i udvikling af ny teknologi. Molekylerne reagerer med andre ord meget anderledes under disse forhold.
Det er blandt andet under disse forhold, teflon er blevet udviklet og til stadighed bliver produceret. Også nye former for isolering er blevet udviklet i rummet, hvor den ringe tyngdekraft åbner for uanede muligheder.
De to første prøver sendes retur til jorden allerede i november 2009. Disse testprøver kan hjælpe Jeff med at finde ud af, om kabinettet fungerer, som det skal, inden man går videre med de resterende 11 prøver.
Jeff er meget begejstret for mulighederne hos AMU SYD og kunne ønske sig lignende uddannelsesmuligheder i USA. NASA har naturligvis deres egne uddannelsesfaciliteter for deres medarbejdere, men det er noget helt andet og kan på ingen måde sammenlignes med AMU SYD.
Kilde: AMUSyd - http://www.amusyd.dk