Ny HTX-linje med særligt sigte på nye offshore-uddannelser
Erhvervsakademi Vest i Esbjerg samarbejder med offshore-industrien om Danmarks eneste uddannelse til teknisk manager offshore. Næste sommer indfører HTX-teknologi på EUC Vest fag, der sigter mod offshore branchen.
I Esbjerg drejer det sig om 6500 arbejdspladser. Og de skal helst blive til endnu flere, mener de på Erhvervsakademi Vest.
Derfor inviterede Erhvervsakademi Vest i denne sensommer 36 nye stude-rende ind på en splinterny, højteknologisk uddannelse. På tre år uddanner de sig til tekniske manager offshore eller på to år til driftsteknolog offshore.
Uddannelseschef Else Pedersen på Erhvervsakademi Vest fortæller, at den ny uddannelse passer perfekt til studenter med en naturvidenskabelig eksa-men, både htx og stx. Svendebrev som smed, mekaniker, maskinarbejder, svejser og skibsmontør giver også adgang.
Desuden kan der opnås merit, hvis man søger optagelse med udgangspunkt i en uddannelse som for eksempel maskinmester, stærkstrømsinstallatør eller produktionsteknolog suppleret med et kursus i elektriske beregninger og installationer.
- Denne uddannelse er den første i Danmark, som direkte uddanner folk til ledende tekniske stillinger i offshore-branchen. Vi på Erhvervs- akademi Vest har samarbejdet tæt med nøglepersoner i offshore-industrien for at få skruet det helt rigtige forløb sammen, og industrien følger uddannelsen nøje, så vi hurtigt kan rette ind efter de nye behov, som hele tiden opstår i en højtek-nologisk branche som offshore-sektoren, siger Else Pedersen.
Den ny offshore-uddannelse på ErhvervsAkademi Vest i Esbjerg sigter både mod drift og konstruktion og beregning af offshore-anlæg. De nyuddannede kan altså vælge imellem at arbejde i land eller i for eksempel de danske oliefelter i Nordsøen. Her er et nyt modul ved at blive monteret på en af DUCs platforme.
Netop for at sikre, at uddannelsen er på omgangshøjde med den industri, der skal aftage de færdiguddannede tekniske manager offshore og drifts-teknologer, vil der på EUC Vest fra sommeren 2006 på teknologi-linien i HTX være mulighed for supplerende fag, der sigter direkte mod den ny uddannel-se og dermed mod offshore-sektoren, og der vil være mulighed for at gennemføre projekter indenfor offshore området.
Det vil målrette gymnasieeleverne til videre færd på den ny offshore-uddannelse.
- De nye muligheder i HTX uddannelsen på EUC Vest og uddannelsen på Erhvervsakademi Vest tilbyder ganske unge mennesker et seksårigt uddannelsesforløb på højt niveau, som vil give adgang til en spændende og udfordrende karriere i en højteknologisk branche, siger Else Pedersen.
Også andre brancher end offshore-industrien har vist interesse for den ny offshore-uddannelse. Grundforløbet med vægt på blandt andet maskin-teknologi, el-teknologi, automation og procesanalyse afspejler de krav, som for eksempel offshore-vindmølleindustrien stiller til ledende tekniske medar-bejder.
Derfor er vindmølleproducenten Vestas repræsenteret i det udvalg, der har været med til at formulere uddannelsen, og som fremover er med til at holde uddannelsen ajour.
- Den egentlige specialisering til offshore-industrien, vindmølleindustrien eller noget helt tredje eller fjerde sker sidst i uddannelsesforløbet, så de stude-rende har gode muligheder for grundigt at overveje, hvilken vej de vil styre, før de bestemmer sig, men det er klart, at vi netop fordi uddannelsen er her i Esbjerg, håber at kunne levere rigtig mange dygtige medarbejdere netop til offshore-industrien, siger Else Pedersen.
Gennemsnitsalderen på det første hold, der uddanner sig til tekniske mana-gere offshore og driftsteknolog offshore er 29 år. Den yngste på holdet er 21, den ældste 44.
12 af de studerende kom ind på basis af en gymnasial uddannelse som almen student, HHX, HTX- eller HF-eksamen. Else Pedersen vurderer, at gennemsnitsalderen på uddannelsen vil falde væsentligt, når de første af Esbjergs egne HTX-studenter med særlig interesse for offshore er parate til at begynde at uddanne sig til tekniske manager offshore eller driftsteknolog offshore. Det sker i august 2009.
- Uddannelsen findes kun her hos os, og vi bliver også ene om at kunne tilbyde den specielle mulighed i HTX uddannelsen. Vi håber, at unge fra hele landet vil synes, at den samlede pakke med HTX og offshoreuddannelse er så attraktiv, at de vil vælge at uddanne sig her hos os. Esbjerg er en levende og attraktiv uddannelsesby, og basale ting som for eksempel gode og billige boliger til de studerende er der helt styr på. Det er ikke i Esbjerg, at de nye studerende må bo i telte i parkerne, indtil der bliver plads på kollegierne, understreger Else Pedersen.
Yderligere informationer: http://www.eavest.dk
Kilde: Erhvervsakademi Vest i Esbjerg