23948sdkhjf

Krisen har sluppet grebet om tandhjulsbranchen

Aktiviteten og indtjeningen vokser hos de danske tandhjulsproducenter.
Den konjunkturfølsomme, danske tandhjulsindustri mærker en voksede aktivitet og indtjening. Det fortæller de aktører, som Jern & Maskinindustrien har talt med i forbindelse med en analyse af branchen.

- Vi har generelt haft et pres på indtjeningen, siden krisen startede i 2009. I år ser det ud til, at vi med nogenlunde samme omsætning forbedrer vores indtjening en smule, siger Peter Schlippe, administrerende direktør hos Hero Gears, og tilføjer, at udviklingen skyldes et mere jævnt aftræk, færre reparationer og en række effektiviseringer.

Hos branchens største aktør, Niebuhr Gears, mærker man både en voksende indtjening og aktivitet. Den midtjyske producent har delt sin produktion op i to hovedsegmenter - vind og industri – og Niebuhr Gears har fart på begge steder.

De store går frem: Se tandhjul-nøgletal

Omsætningen voksede i 2015 med ti procent, og prognosen for 2016 er en vækst på 25 procent.

- Vi regner med, at indtjeningen følger med den øgede aktivitet. Og jeg vil sige, at det primært er båret af den aktivitet, som ikke har noget med vind at gøre. Udviklingen i indtjeningen sker på grund af en bedre kapacitetsudnyttelse, uddyber administrerende direktør Rasmus Niebuhr, Niebuhr Gears.

Et Klondyke før krisen
Branchen har været gennem nogle svære år siden finanskrisen. Det er egentlig først nu, at man er ved at få et fast fodfæste for alvor igen.

- Op til krisen havde branchen som helhed så travlt, at man ikke kunne nå at optimere sin produktion tilstrækkeligt, fordi man bare skulle prøve at følge med efterspørgslen – det var Klondyke-agtigt. Men det fik en meget, meget skarp opbremsning, da krisen kom skyllende ind over os. De sidste to år er vi lykkedes med tiltag, og det har taget meget lang tid at løbe vores salg op til det niveau, som det var på før 2008, siger Rasmus Niebuhr.

Aktiviteten dykkede sammen med olieprisen
Olieprisens bratte fald i halvandet år, hvor prisen blev halveret to gange, gav i 2015 nedgang i efterspørgslen.

Det oplevede Randers Maskin- og Tandhjulsfabrik, hvor første halvdel af 2015-regnskabsåret var vældig udfordret på grund af olieprisens fald.

- Det var et utilfredsstillende år, fordi vi oplevede en tilbagegang i vores omsætning. Det skyldtes især nogle store kunder, som gik markant tilbage. Udviklingen havde en del at gøre med, hvad der skete i marine- og offshore-industrien, men egentlig også for heavy-industries, altså minedrift og større entreprenørmaskiner, der blev ramt, siger Palle Martin, administrerende direktør, Randers Maskin- og Tandhjulsfabrik.

Udvikling vendt i år
I anden halvdel af 2015/2016-regnskabet vendte udviklingen hos den næsten 100 år gamle Randers-virksomhed.

- Det er som om, at de ramte kunder har været nede at vende og er på vej op igen. Samme positive udvikling kan jeg se de første tre måneder af i år. Vi ligger på et væsentligt bedre niveau på 5-7 procent vækst i første kvartal i forhold til sidste år, fortæller Palle Martin, som dog uddyber, at udviklingen ikke kompenserer helt for nedgangen i seneste regnskabsår.

Den positive udvikling sker både i form af nye kunder, men også med mere aktivitet hos eksisterende kunder.

Optur i Danmark
Hos BJ-Gear giver det danske marked en betydelig vækst. Gear-producenten adskiller fra branchens andre aktører ved at tilbyde komplette løsninger, og omsætningen voksede med knap 5 procent, mens resultat før skat gik 2,6 mio. kr. frem.

- Fremgangen er først og fremmest sket på grund af en god organisk vækst på toplinjen. Væksten er sket ved øget markedsbearbejdning, fordi vi har udviklet nye produkter, der er kommet på markedet, og vi er mere aktive ude hos kunderne - både i udlandet og herhjemme, siger administrerende direktør og ejer Flemming Graversgaard, der konstaterer, at den positive udvikling i 2015 er fortsat ind i det nye regnskabsår.

BJ-Gear finder dog stadig den største andel af omsætningen i udlandet, og eksporten udgør 60 procent af det samlede salg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078