23948sdkhjf

Stålkonstruktør: Regler jager virksomheder ud af landet

Arbejdsmiljøregler skævvrider europæisk konkurrence, mener direktør.
Arbejdstilsynet har skærpet kravene for røgudsugning hos Grædstrup Stål. Kravet frustrerer ejer og administrerende direktør Kjeld Knudsen, som står over for en millioninvestering, der samtidig vil slå benene væk under virksomhedens automatiserede produktion.

Den automatiserede produktion giver en effektivitet, som indtil nu har medvirket til, at Grædstrup Stål stadig kan producere stålspær i Danmark. Et nyt udsugningsanlæg vil koste et par millioner.

- Arbejdsmiljøregler stiller krav til os, som gør, at det næsten er uladsiggørligt at producere i Danmark, fordi det vil koste os dobbelt så meget at producere her, og det er svært nok i forvejen at konkurrere med udlandet, siger Kjeld Knudsen.

Stålspær-specialisten har en 14.000 kvadratmeter stor produktion i Grædstrup tæt på Brædstrup i Østjylland og har cirka 40 medarbejdere.

Læs forklaring her:

Arbejdstilsynet: Vores krav er mere præcise




Stor forskel på krav inden for EU
I EU-regi er der besluttet en minimumsharmonisering af arbejdsmiljøreglerne. Det betyder, at virksomhederne inden for EU’s grænser skal leve op til et minimumskrav. Derudover kan de enkelte medlemslande stramme reglerne yderligere, hvilket sker i Danmark.

Og det er her, at Kjeld Knudsen stejler. For på virksomhedsbesøg rundt i flere europæiske lande har han set, at kravene her er lavere, og resultatet er en skævvredet konkurrence på markedet.

- Når landene er medlemmer af EU, må man køre efter de samme regler. Forskellene gør, at vi er meget ukonkurrencedygtige i forhold til de andre europæiske lande. Jeg har været på mange virksomheder i Tyskland, Holland og Italien, og virksomhederne har slet ikke de samme miljøkrav, som vi har. De jager arbejdspladserne ud af landet, siger Kjeld Knudsen og tilføjer, hvordan hårdknuden kan løses:

- Hvis de øvrige europæiske lande får samme regler som i Danmark, konkurrerer vi på lige vilkår. Lige nu har vi mange, mange flere omkostninger, end man har i Tyskland.

Nye krav flår effektiviteten ud af produktionen
Det var tidligere i år, at Grædstrup Stål havde besøg af Arbejdstilsynet, som indskærpede udsugningskravene.

Virksomhedens nuværende setup er rumudsugning, friskluftsindblæsning og et højtryks-udsugningsanlæg ved kilden, altså for enden af svejsepistolen. Desuden bruger smedene hjelme, som suger frisk luft ind, så der altid er frisk luft omkring ansigtet.

Løsningen blev godkendt for ti år siden, da produktionen gennemgik opdatering af processerne. For fem-seks år siden blev udsugningsløsningen screenet og godkendt igen, forklarer Kjeld Knudsen.

Nu kræver Arbejdstilsynet, at stålkonstruktøren skal have traktudsugning de steder, hvor der svejses manuelt, og det kræver en massiv investering, når virksomheden svejser spær, der er op til 25 meter i længden.

- Kravene vil forhindre mig i at automatisere, fordi der kommer slanger og ting og sager til at køre over svejsestationerne, og så kan jeg ikke få spærrerne forbi på conveyorsystemets skinner, siger den administrerende direktør.

Overvejer produktion i udlandet
Ejeren ved ikke, hvordan det ender. I øjeblikket er virksomheden i dialog med en miljørådgiver, og straks-påbuddet er udskudt, fordi man ikke har kunnet finde en brugbar løsning.

- Jeg overvejer meget at sende produktionen til Polen, hvis jeg skal betale to millioner og så derefter komme til at køre på halv kraft. Men man smider ikke gode medarbejdere ud, som har været her i mange år. Jeg er jo næsten i familie med mange af dem, siger Kjeld Knudsen, der har ejet stålvirksomheden siden 1985.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.136