Når en vindgenerator skal producere bølgeenergi
En generator fra en husstandsmølle bliver drivkraften, når bølgeenergianlægget Weptos lægges ud til test til november.
- Det går fornuftigt, men vi har valgt, for at være 100 procent sikre på at alt fungerer, at søsætningen bliver den 7. november – hvis ikke himmel og hav står i et, fortæller Tommy Larsen, ophavsmanden bag Weptos.
Den nye placering bliver nord for Brandsø – en lille ø, der ligger midt i farvandet, når man sejler sønden ud af Lillebælt. I første omgang havde Tommy Larsen ellers valgt en placering ved Samsø, men den placering holdt ikke.
- Bølgeforholdene nord for Brandsø passer bedre til anlæggets størrelse. Beregninger viste, at anlæggets skalering ville passe dårligt til de ekstreme situationer ved Samsø. Det er en af de ting, der har rykket på datoen, fortæller Tommy Larsen, der også går og venter på en endelig godkendelse fra Energistyrelsen.
- De har lovet, at vi fik godkendelse ultimo august, og det er jo nu. Vi har søgt om en midlertidig tilladelse i halvandet år, siger Tommy Larsen, der er overordentlig spændt på udlægningen.
Fra tegning til virkelighed
Det anlæg, der lægges ud til november, er en fuldskala-udgave af Weptos målt i forhold til bølgerne ved Brandsø. Anlægget ville være for lille at lægge ud i Nordsøen, men i Lillebælt passer det helt perfekt.
- Vi er i gang med at bygge anlægget færdigt. Al produktion kører efter planen. En af de ting, vi har været spændt på, er at se tegningen springe fra computerprogrammet til virkeligheden. Men det holder. Så vi er meget optimistiske, fortæller Tommy Larsen.
Der er dog en ting, der ikke kommer til at gå helt efter planen. Var anlægget blevet lagt ud ved Samsø, var det blevet koblet på el-nettet. Men det kan ikke lade sig gøre på den nye position.
- Der er blevet væsentligt længere ind til elnettet. Derfor ville en kobling til elnettet blive alt for dyr. Derfor opfører vi et stand-alone-anlæg, hvor vi måler energi-produktionen ude ved anlægget, forklarer Tommy Larsen.
Vind-generator
Den seneste udgave af Weptos er udstyret med en 6 kW-husstandsmøllegenerator som drivkraft.
- Det er simpelthen teorien bag vores teknologi. Vi kan bruge generator-teknologien fra vindmølleindustrien direkte. På den måde sparer vi jo på udviklingsomkostningerne, fordi den teknologi er så veludviklet, fortæller Tommy Larsen og uddyber:
- Den teknologi, vi har udviklet på det seneste, er et drevsystem, der trækker generatoren med samme omdrejningstal, som man ser inden for vindenergi. Godt nok er det en 6 kW generator, men vi kommer til at lave væsentlig mere strømproduktion end ved vindmøller.
Friste investorer
Når Weptos har bygget så forholdsvis beskeden en generator ind i et anlæg, så er det fordi man ikke har finansieringen til at bygge et stort MW-anlæg.
- Det ville være den nemmeste sag i verden at bygge et stort MW-anlæg, hvis pengene var til stede. Men det er de ikke. Vi håber alligevel, at anlægget ved Brandsø kan bruges til at friste omverdenen med, siger Tommy Larsen.
Og det med at friste, det har Weptos allerede gjort.
- Vi har oplevet en fantastisk interesse, for eksempel har verdens førende producent af rem-transmissioner Gates stillet deres udviklingsafdeling til rådighed. De har udviklet komponenter uden beregning, hvis bare vi ville teste dem, fortæller Tommy Larsen.
Kommercialisering inden for rækkevidde
En husstandmøllegenerator, et nyt drevsystem samt et nyudviklet forankringssystem skal være med til at lokke investorer til. Men det skal også være med at sende anlægget et skridt nærmere den eftertragtede kommercialisering.
- Vi satser simpelthen på at vise, at forankringsproblemerne i branchen er løst med vores system. Og så står vi med en teknologi, hvor kommercialisering er inden for rækkevidde. Kort efter søsætningen vil vi kunne præsentere de første data fra anlægget, og vi er meget optimistiske, slutter Tommy Larsen.