Nok lærepladser men mangel på lærlinge
Der er hårdt brug for unge, der vil lære at dreje og fræse og uddanne sig til industriteknikere. Bare i Randers området har 12 virksomheder søgt lærlinge uden at kunne få dem.
For hvordan skal unge vide, hvad det vil sige at være industritekniker eller smed, og hvordan skal de finde ud af, om det er noget for dem?
De spørgsmål har 11 unge mennesker fra 10. klasse netop fået besvaret gennem 4 ugers arbejde i smede- og maskinværkstederne på Randers Tekniske Skole.
Forløbet kaldes brobygning, og det konkrete mål for eleverne var hver især at fremstille en lille vindmølle.
Det personlige mål var at afklare, om de ville gå i gang på skolens grundfor-løb i håndværk og teknik efter sommerferien – og det vil 7 ud af 11.
- Det var sjovt at lære at svejse og at bruge en drejebænk. Jeg har fundet ud af, at jeg vil være smed. Det er ikke det letteste at blive smed, men der er jo også en grund til, at uddannelsen varer 4 år. Men jeg har fundet ud af, at jeg kan lære det. Det er opløftende at lave noget brugbart med sine hænder, siger Robin Hodkinson.
- Jeg synes, det er for svært, siger Morten Andersen, der har fået afklaret, at det alligevel ikke er en uddannelse inden for metalområdet, som han vil satse på fremover.
Det var sjovt at lave vindmøller på 4 ugers afklaring på Randers Tekniske Skole. Syv af de 11 drenge har fået lyst til at blive smede eller industriteknikere.
Stolte møllebyggere
De fleste af drengene er stolte over de færdige vindmøller og stiller gerne op til fotografering.
Michael Kristensen har nået at male mølletårnet.
- Jeg er stolt af den, den glider godt, siger Michael Kristensen, mens han drejer på vingerne. Jeg har lovet min mor, at hun må få den. Nu skal den lakeres, så den kan stå ude uden at ruste.
Michael Kristensen er rigtig glad for de fire uger på teknisk skole.
- Det har fanget mig. Før jeg kom, vidste jeg ikke, hvad jeg skulle. Det ved jeg nu. Jeg vil være industritekniker. Jeg vil hurtigt gå i gang med at finde en læreplads, siger Michael Kristensen.
- Jeg har tidligere villet være landbrugsmaskintekniker, men jeg har været på en landbrugsskole og har fundet ud af, at engelsk nærmest er hovedsproget, hvis man vil arbejde med det. Og engelsk er altså ikke min stærke side, siger Michael Kristensen.
Michael Kristensen er på scooter, så han må have sine forældre til at hente møllen. Andre tager den med i bussen hjem.
Kilde: Randers Tekniske Skole. http://www.randersts.dk