23948sdkhjf

Ny eksperimentel forskningsfacilitet skal blotlægge vindmøllevingers svageste punkter

Den 25. november indviedes en ny forskningsfacilitet på Risø DTU. Her vil forskere kunne eksperimentere med forskellige fysiske belastninger af vindmøllevinger som svarer nøje til, hvad vinden udsætter dem for i løbet af deres levetid.
Med den eksplosive vækst inden for vindenergi og flere møller med vinger på 60 meter og derover er der opstået et større behov for at forske i vingernes design og struktur. Hvis man bare opskalerer vingerne uden samtidig at optimere dem, stiger vægten hurtigere end vindmøllernes ydelse. De meget store vinger bliver relativt meget tunge og derved uøkonomiske, hvis man udelukkende forbedrer styrken ved at tilføre mere materiale. Derfor arbejder forskerne nu med andre former for forstærkning, for eksempel ændring af strukturen og understøttelse af designet netop der, hvor vingen er svagest.

- Ved at anvende den seneste viden og indføre forstærkninger i vingerne forventes det, at vægten på fremtidens vinger kan nedsættes væsentligt, siger Find Mølholt Jensen, som er leder af den nye forskningstestfacilitet. Find Mølholts ph.d.-afhandling havde fokus på dette emne, og han har opfundet og patenteret flere forstærkningsmetoder. En af opfindelserne har for eksempel ved eksperimenter vist sig at forøge bulingsstyrken med 30-40 %.

Eksperimentel Forskningsfacilitet for Vingestrukter
Der er plads til 30-40 meter vindmøllevinge i den store hal, som nu åbner med navnet Eksperimentel Forskningsfacilitet for Vingestruktur. SSP Technology A/S har doneret en vinge, og forskellige former for trækmekanismer er monteret sammen med avanceret måleudstyr, der kan måle, hvad der sker sekund for sekund, når man belaster vingen, til den giver efter for presset. 3D-måleudstyret er finansieret af DTU globaliseringsmidler efter en fælles ansøgning fra Risø DTU, DTU Mekanik og DTU BYG.

De mange tests og målinger skal blandt andet bruges til at validere syv patenter på forskellige strukturelle forstærkninger, som er udtaget af Risø DTU i løbet af de seneste tre-fem år. De vil også gøre det muligt at evaluere og forbedre de metoder, man bruger til at godkende vindmøllevinger.

Kilde: Risø - http://www.risoe.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125