Metalgrossister sælger mere
Industrien øger efterspørgslen, men prisfald truer indtjeningen.
Datterselskabet Aluwind er en del af Alumeco-regnskabet. Her steg omsætningen med 23 procent til godt 576 millioner kroner i seneste regnskabsår. Aluwind har hovedsæde i Ringe på Fyn og har fabrikker i Kina og USA. Det er et forretningsområde, der opstod ud af grossistforretningen, som er blevet skilt ud undervejs. Foto: Alumeco A/S
Branchens to største aktører, Alumeco og Metalcenter Danmark, er ejet af samme koncern, og her voksede aktiviteten i begge selskaber det seneste år tilsammen med knap 280 millioner kroner. I tallene gemmer sig dog både et mindre opkøb og bearbejdningsvirksomhed i et datterselskab.
- Mit indtryk er, at industrien bredt på de markeder, hvor vi er, har haft det okay. Det er klart, at der er meget vindrelateret omsætning i Danmark, men vi mærker hverken, at der er højkonjunktur eller lavkonjunktur i industrien lige nu, fortæller Jan Berthel, administrerende direktør hos Alumeco.
Direktøren tilføjer, at de første fire måneder af det nye regnskabsår også har haft en tilfredsstillende udvikling.
Se metalgrossisternes bundlinjer her
Fald i metalpriser svækker indtjeningen
Hele branchen mærker bedring og fremgang hos kunderne, men faldende metalpriser rammer i sagens natur grossisternes bundlinjer, fordi varelageret falder i værdi.
- Tonnagemæssigt ligger vi i år på linje med året før, men det er klart, at faldende metalpriser gør et indhug i det samlede resultat, siger Steen Toft Borner, administrerende direktør hos Manner Metal, der lukkede regnskabsbøgerne ved udgangen af september.
Manner Metal, der er specialist i rødmetaller, har i det netop afsluttede regnskabsår, fastholdt en stigning i tonagen, som rodfæstede sig i 2015.
- Om det skyldes markedet, eller om det skyldes en vækst hos os og ikke hos andre, har jeg svært ved at spå om, uddyber Steen Toft Borner, administrerende direktør hos Manner Metal.
Direktøren fortæller, at selvom metalpriserne var faldende i løbet af det seneste regnskabsår, er det korte tendenser, som man opererer i. Prisudviklingen er allerede vendt igen, og priserne er lige nu opadgående.
Hård, men fair konkurrence
Begge direktører kalder konkurrencen i branchen for hård, men Alumeco-direktøren forklarer også, at grossistens forretning sker i mange forskellige segmenter, og i del af dem konkurrerer man mere med producenter end med andre grossister.
- Jeg synes, at branchen generelt er i en fornuftig, sund tilstand. Kundernes konjunkturer er væsentlige. For har de dårligere aktivitet, bliver vi ramt af det. Vores liv er meget afhængig af, hvordan industrien har det generelt, siger Jan Berthel og tilføjer, at billedet er det samme hos Metalcenter Danmark.
- I kobber og messing er råvarerne lidt dyrere og tonnagen er lidt mindre, men ellers er mekanismerne ens.
Steen Toft Borner mærker, at kampen om kunderne gør, at grossisterne skal være knivskarpe, når de afgiver tilbud. For markedspriserne er fuldt gennemskuelige i grossistverdenen.
- Vi kommer ikke let til salget, og vi er hel tiden oppe imod vores konkurrenter. Vi får mange forespørgsler samtidig, og her er hele tiden kunsten at vide, hvor markedsprisen befinder sig, ellers får man ikke salget, siger Steen Toft Borner, administrerende direktør hos Manner Metal.
Den eneste aktør, der havde underskud i seneste regnskabsår, Metalservice Horsens A/S, giver også konkurrence skylden for udviklingen. I selskabets ledelsesberetning kan man læse, at årets resultat er mindre tilfredsstillende og skyldes, at regnskabsåret har været præget af øget konkurrence indenfor engroshandel med metaller.