23948sdkhjf

CE-mærkning af stål sender flere på svejseskoler

Til trods for, at svejsecertifikater til stål er udvidet fra to til tre år, så stiger antallet af svejsepas og certifikater efter skolecertificering
Der er travlt på de omkring 20 uddannelsesinstitutioner, der er skolecertificeret til at udstede svejsepas og svejsecertifikater til stål- og plastsvejsning. Det fortæller Jørgen Bo Nielsen, chefkonsulent i Industriens Uddannelser, og leder af sekretariatet for svejsepas.

- Vi ser en jævn til svagt stigende aktivitet inden for både plast- og stålcertifikater. Det gælder især fornyelser af certifikater, mens antallet af nye svejsepas er mere jævnt, siger Jørgen Bo Nielsen.

Fra 2012 til 2015 er der udstedt 23 procent flere certifikater inden for stålsvejsning, mens der er udstedt otte procent flere inden for plastsvejsning. Det sker til trods for, at man i 2014 overgik fra en europæisk til international ISO-standard for stålsvejsning, som betød at certifikatets gyldighedsperiode blev forlænget fra to til tre år.

I 2015 blev over der udstedt over 10.000 certificeringer efter skolecertificeringen.

To prøver skal aflægges

For at få skolecertifikat skal der aflægges to praktiske prøver, en lodtrækningsprøve og en obligatorisk prøve samt en teoretisk prøve.

- Vi kommer formentlig til at se en mindre opbremsning, da certifikatet ikke skal fornyes så ofte. Til gengæld oplever vi flere, der skal certificeres på grund af kravene om svejsecertifikat til CE-mærket stål efter EN 1090-standarden, ligesom der kommer til at være et generationsskifte i flere brancher, eksempelvis inden for VVS-området. Det vil også give øget aktivitet, siger Jørgen Bo Nielsen.

CE-mærkning stiller krav

CE-mærkning af stål stiller en række krav til kvalitetsstyring af svejsearbejdet. Det betyder, at der siden 2014 har været regler om fabrikskontrol, svejsekoordinering samt krav om svejsecertifikat. Der bliver også krav til dem, der udfører kontrol af svejsningen.

Udover skolecertificering kan svejsecertificeringen foregå som værkstedscertificering, hvor certificeringen er tilknyttet et bestemt firma, produkt og svejser.

Certificering foregår i firmaet eller på en skole med en verificeret prøvningsinstans som eksaminator, og modsat skolecertifikatet tilhører værkstedscertifikatet firmaet.

Svejserobotter på vej

Selvom der stille og roligt bliver flere og flere svejserobotter i industrien, så kommer de ikke til at erstatte certificeringen af svejsere. Sådan lyder forudsigelsen fra Jørgen Bo Nielsen.

Betjening af svejserobotter hører under en anden standard, som skolecertificeringen ikke udbyder.

- Det er typisk forskellige opgavetyper bliver løst af svejserobotter og svejsere. Svejserobotter bruges blandt andet til de komplicerede Y-joints der bruges på borerigger, siger Jørgen Bo Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093