Ufaglærte: Robotter stjæler ikke job
3F-tillidsrepræsentanter ser muligheder i robotter og automatisering, men vil have efteruddannelse for at kunne følge med
Sådan vil det formentlig lyde, når tillidsrepræsentanter skal præsentere kollegerne for deres nye kolleger – robotter. Det viser en undersøgelse blandt 845 3F-tillidsrepræsentanter.
54 procent af tillidsfolkene ser digitalisering og automatisering som en mulighed. Mens kun otte procent ser det som en trussel. Undersøgelsen viser også, at ny teknologi gør virksomheder mere effektive: 68 procent af virksomheder, der har fået digitaliseret inden for det seneste år, har løftet produktiviteten.
Må ikke ende som Detroit
Øget automatisering og robotter var i centrum, da 3F havde inviteret 220 erhvervsfolk, politikere og faglige repræsentanter mødtes til konference om fremtidens arbejdsmarked i DR Koncerthuset.
Hvis den digitale omstilling, der præger industrien for tiden, skal gennemføres uden at efterlade tusindvis af ufaglærte uden job, så skal efteruddannelsessystemet ændres og opprioriteres markant.
- Vi skal være på forkant og må ikke ende som Detroit, der nu er USA’s fattigste by. Derfor skal vi være foran med uddannelse, dygtighed og fleksibilitet. Vi skal præge udviklingen og ikke lade udviklingen præge os, sagde 3F’s forbundsformand, Per Christensen.
Mere uddannelse til foråret
Den opfordring greb statsminister Lars Løkke Rasmussen, der lovede at fokusere på uddannelse til foråret.
- Næste skridt er at se nærmere på AMU-området, som vi vil se på, når overenskomstforhandlingerne forhåbentligt er overstået til foråret, sagde Lars Løkke Rasmussen(V) på konferencen.
På tværs af alle typer AMU-kurser er der 13 procent færre kursister i 2015 end året før, hvilket svarer til 76.000 færre kursister på et år. På bare fem år er antallet af AMU-kursister halveret til under 500.000 kursister.
Hos industrivirksomheden Pressalit, der producerer køkken- og badeløsninger, som eksempelvis toiletsæder med en udpræget brug af robotter, har de et konkret ønske til de kommende forhandlinger:
- Man lærer ikke at programmere robotter ordentligt på et grundkursus. Erfaringen får man først ude på virksomhederne. Derfor kunne man måske overveje at skære ned på grunduddannelserne og op for efteruddannelse og livslang læring, sagde senior supply chain director i Pressalit Henrik Damborg.
Han understregede, at virksomheden har svært ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, især til natarbejde.
- Når man har investeret så store midler i automatisering og maskiner, er de nødt til at køre så meget som muligt. Men vi har svært ved at finde faglært arbejdskraft til natarbejde, siger Henrik Damborg.
Konferencen blev holdt morgenen efter præsidentvalget i USA, og statsministeren kunne heller ikke dy sig for at kommentere Donald Trumps sejr.
- Vi kunne godt have brug for lidt mere kunstig intelligens for tiden, sagde Lars Løkke Rasmussen med et smil på læben.