Årets der gik – en sommer med blandede signaler
De første krisetegn dukkede efterhånden op i metalindustrien – men de fleste fortsatte den gode vækst.
Også andre steder begyndte problemerne at vise sig. Den nordjyske stålgrossist Sanistål måtte sande, at byggemarkedet efterhånden var på vej nedad, og i sommer måtte man derfor nedjustere de økonomiske forventninger til et underskud ( Sanistål nedjusterer igen og fyrer logistikchef ).
Ikke langt derfra, i Frøstrup i Thy, besluttede Støvring-virksomheden Hydrema sig for at lukke den lokale afdeling. Men nød lærer som bekendt nøgen kvinde at spinde, og de lokale medarbejdere reagerede prompte med en ide om selv at videreføre underleverandørvirksomheden ( Fyrede Hydrema-smede vi selv ).
I Sønderjylland ville man også selv, og her blev Denmatic Smede og Maskinteknik atter vakt til live efter syv år i dvale. Ejeren Rasmus Gotthardsen havde overvundet sin sygdom og besluttede at genåbne fabrikken under navnet Gotthardsen Maskinfabrik A/S ( Sønderjysk maskinfabrik genopstår ).
En anden sønderjyde valgte til gengæld at ændre på sin rolle i en af Danmarks største industrikoncerner. Jørgen Mads Clausen meddelte 1. juli, at han ville træde tilbage som topchef hos Danfoss for senere at tiltræde som bestyrelsesformand. Ny topchef blev Niels Bjørn Christiansen ( Jørgen Mads Clausen stopper som topchef i Danfoss ).
I en anden hæderkronet industrivirksomhed, Ib Andresen Industri, var det til gengæld business as usual– på den gode måde. I hvert fald fortsatte fremgangen, og endnu en gang kunne man præsentere et rekordregnskab ( Endnu et flot regnskabsår for Ib Andresen Industri ).
En slags rekord var der også hos Siemens, der i begyndelsen af september meddelte, at man havde planer om at bygge en kæmpefabrik i Esbjerg. Når planerne er godkendt hos kommunen, bliver der tale om Danmarks største erhvervsgrund og ca. 1.000 arbejdspladser i Esbjerg ( Siemens vil bygge gigantfabrik i Esbjerg ).
Lidt mere trægt gik det hos Frederiksværk-virksomheden Vorskla Steel, der ikke havde haft gang i smelteovnene i mange måneder, før der opstod uenighed om strømforsyningen til fabrikken. Dette betød, at produktionen på Vorskla atter blev sat i stå ( Vorskla Steel står uden strøm ).
Så var der mere gang i sagerne i Nordjylland, hvor Mekoprint besluttede sig for at udvide aktiviteterne. Det gjorde man så gennem et opkøb af Pumac Stanseværk ( Mekoprint køber Pumac ).
Også søsterselskaberne Lemvigh-Müller og LMG Maskiner besluttede sig for at forene kræfterne. I august meddelte virksomhederne, at man havde besluttet sig for at integrere LMG Maskiner i Lemvigh-Müller ( Lemvigh-Müller og LMG Maskiner fusionerer ).
I morgen runder vi året af, når Metal Supply afslutter året, der gik med et kig på efterårets mest læste historier.