Antallet af konkurser sætter ny rekord
Antallet af konkursramte danske virksomheder har været rekordhøjt i 2016. I løbet af årets første 11 måneder er flere virksomheder gået konkurs end i hele året 2015, viser ny analyse fra eStatistik og FSR – danske revisorer.
- Konkursniveauet toppede i første kvartal 2016, og niveauet ser ud til at blive det samme i fjerde kvartal med knap 2.000 virksomhedslukninger. Konkurstallet overstiger selv de værste kvartaler under finanskrisen. Et bud på forklaringen kan findes, når man ser på aktivitetsniveauet i de konkursramte virksomheder. Det er nemlig såkaldte "nul"-virksomheder uden økonomisk aktivitet, som er med til at drive konkurstallet op, siger direktør hos eStatistik Kent Nielsen.
"Nul"-virksomheder bag voksende antal konkurser
Tilbage i 2009 udgjorde virksomheder med økonomisk aktivitet godt 60 procent af det samlede antal konkurser. I 2016 er forholdet vendt, og kun fire ud af 10 konkursramte virksomheder er aktive.
I første kvartal 2016 udgjorde disse "nul"-virksomheder to tredjedele af konkurserne og i november måned hele otte ud af 10. Det er en udvikling, som blandt andet kan skyldes større interesse for at starte virksomhed i selskabsform, vurderer man hos FSR – danske revisorer.
- Vi har det seneste år set en stor stigning i antallet af nyoprettede selskaber. Det kan blandt andet tilskrives, at de økonomiske krav til at starte et selskab er sænket med muligheden for at oprette et iværksætterselskab for én krone. Dermed kan du også gå konkurs for en krone. En del af forklaringen på stigningen i konkurstallet er derfor, at vi nu ser en række nystartede virksomheder, som aldrig har fået økonomisk aktivitet, ende i konkurs, siger erhvervspolitisk direktør hos FSR – danske revisorer Tom Vile Jensen.
Jobtabet går fortsat i rigtige retning
Ser man på antallet af tabte jobs ved konkurser understøtter det også billedet af, at stigningen i konkurstallet er "værre end det ser ud", vurderer direktør i eStatistik, Kent Nielsen.
- Jobtabet ved konkurser i første halvår 2016 kan opgøres til godt og vel 3.300 fuldtidsstillinger per kvartal, hvilket ligger højere end i både 2014 og 2015. Den overordnede udvikling går fortsat i den rigtige retning i forhold til de første år efter finanskrisen, og niveauet ser ud til at ligge omkring 2.500 fuldtidsstillinger i fjerde kvartal, siger Kent Nielsen og uddyber:
- Udsvingene i jobtabet hænger i høj grad sammen med konkurser i større virksomheder, eksempelvis Cimbers i 2012 og Pihl & Søn i 2013. I år er det Bios’ konkurs, der kostede omkring 600 arbejdspladser, samt to konkurser inden for rengøring med 200-500 ansatte, som har drevet en stor del af jobtabet.