23948sdkhjf

Færre underskud i metal- og maskinindustrien

Her er konklusionerne på årets Industriens Top-analyse.

Med vinden i ryggen fortsætter den danske metal- og maskinindustri sin fremgang. Det viser analyse-udgivelsen ’Industriens Top’, som Jern & Maskinindustrien og Metal Supply i starten af december udgav for tredje gang. 

Konklusioner fra Industriens Top

- 60 procent af virksomhederne i analysen forbedrede resultatet før skat i seneste regnskabsperiode.

- Andelen af underskud i Industriens Top faldt fra 20 til 17,3 procent.

- 16 aktører vekslede sorte tal til røde, mens 12 virksomheder omvendt gik fra minus til plus.

- Den samlede indtjening steg en anelse, når der korrigeres for den mest åbenlyse regnskabsteknik.

- Omsætningen steg hos to tredjedele af de aktører, der opgiver tallene.

Travlhed hos vindmøllegiganterne Vestas og Siemens smitter af i produktionshallerne hos de brancher, leverandører og underleverandører, der har knyttet deres forretninger til det danske vindspeciale. Men også andre industri-lokomotiver trækker de små- og mellemstore aktører med sig.

Analysen af de seneste regnskaber hos godt 150 metal- og maskinvirksomheder fordelt over 12 toneangivende underbrancher og en række af industriens øvrige milliardforetagender viser, at 6 ud af 10 aktører forbedrede resultatet før skat i det seneste regnskab. Det er en anelse færre forbedringer end året før, og 2015/16 har da heller ikke været et decideret jubelår. Men trods forhindringer undervejs kom rigtig mange virksomheder godt ud af året, og den samlede analyser viser også, at andelen af underskud er faldet. 

Industriens Top – komplet med brancheanalyser, interviews og statistikker – er tilgængelig for Jern & Maskinindustriens abonnenter. Find og læs mere om Industriens Top her.

Sortseerne er svære at få øje på

Konklusionen på sidste års Industriens Top-analyse var historien om velpolstrede ordrebøger. Og årets analyse viser da også, at den samlede omsætning steg med 3,5 procent hos de virksomheder, der opgiver tal herfor, sidste år. Fremgangen blev trukket af to tredjedele af virksomhederne, mens der overvejende var tale om status quo eller marginale fald hos den sidste tredjedel.

Igen i 2016 melder de fleste underbrancher om øget aktivitet og positive kunder. Efterretningerne går på, at industri-lokomotiver som Linak, Danfoss, Grundfos, vindmøllevirksomhederne og de europæiske OEM’er skaber flere opgaver til de danske leverandører og underleverandører, som investerer i maskiner og automationsløsninger og forbruger mere metal og værktøj. Og det er godt nyt, for 2015 bød også på turbulens i dele af metal- og maskinindustrien.

Læs om udviklingen i metal- og maskinindustriens underbrancher

Offshore kostede dyrt

Når andelen af voksende bundlinjer i 2015 og 2015/16* ikke er højere end året før, skyldes det blandt andet, at faldende oliepriser i 2015 slog luften ud af offshore-investeringerne. Opbremsningen i offshore-sektoren ramte store virksomheder som Welltec og Semco Maritime hårdt, men mavepusteren forplantede sig også til værftsindustrien og en betydelig del af virksomhederne i metal- og maskinindustriens underbrancher.

Råvare-rutsjebane

De rene rustfri stålgrossister, der fyldte godt i toppen af sidste års indtjeningsanalyse, mærkede også offshore-krisen. Men det var især faldende metalråvarepriser, billigt kinesisk stål og dårligt købmandskab, der slog bunden ud af branchens 2015-regnskaber og trækker ned i den samlede analyse. I indeværende år er prisdykkene på både stål og olie imidlertid bøjet af, og stålgrossisterne ser ud til at tjene penge på ny. 

Også landbrugsmaskine-producenterne kæmpede mod vigende investeringer sidste år og tynger – trods overskud hos majoriteten – den samlede statistik; også indirekte hos leverandører og underleverandører.

Færre underskud

Turbulensen kunne dog ikke forhindre, at antallet af underskud blandt de 150 virksomheder i analysen faldt fra 30 til 26 sidste år. 

Alligevel faldt det samlede resultat før skat blandt analysens virksomheder med 15 procent, når de seneste års regnskaber holdes op mod hinanden. Den udvikling præges af heftige fald hos især offshore-virksomheder og stålgrossister, men også af store udsving, investeringer og afskrivninger hos en række af metal- og maskinindustriens største aktører.

Renses analysen for regnskabstekniske påvirkninger, såsom Valmonts 18 måneders regnskabsperiode i 2014, og Hardis salg af IP-rettigheder til moderselskabet, voksede den samlede bundlinje før skat sidste år. Ikke til jubelniveau, men sammenholdt med virksomhedsledernes udsagn giver Jern & Maskinindustriens analyse på ny grobund for optimisme.

Om en ny oliekrise, amerikanske toldbarrierer eller udflytning af vindarbejdspladser blæser prognosen om kuld, holder vi øje med hver dag året igennem.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203