Weptos indleder slutspurten
Oprindeligt skulle bølgeenergianlægget Weptos have været lagt ud nord for Brandsø i Lillebælt den 7. november 2016.
- Desværre er anlægget blevet forsinket på grund af praktikale omstændigheder fortæller direktør Tommy Larsen, der ikke ønsker at komme nærmere ind på, hvad den slags omsstændigheder består af.
- Men det er jo en dråbe i havet at blive forsinket et par måneder, når nu vi har ventet på det her i ni år. Men når man er så tæt på kan man godt blive lidt utålmodig – men ikke så utålmodig at det går ud over kvaliteten i vores arbejde. Vi laver ingen teknologiske short-cuts, fortæller han til Energy Supply.
Godkendelse fra Energistyrelsen
Da Energy Supply talte med Tommy Larsen i august 2016 gik han og ventede på en godkendelse af sine testplaner fra Energistyrelsen.
- Energistyrelsen har godkendt testsite og testplaner uden forbehold. Og havnen i Fredericia bakker også op om søsætningen af anlægget, så lige nu arbejder vi på de sidste ting. Vi ved, hvad der skal gøres, så det er bare om at få det gjort. Vi søsætter til marts, slår Tommy Larsen fast.
Energistyrelsen har foreløbigt givet tilladelse til to års test, men med mulighed for forlængelse, hvis det skulle være relevant at fortsætte testen efter periodens udløb.
Mini-udgave af Fynsværket
Det anlæg, der lægges ud til marts, er en fuldskala-udgave af Weptos målt i forhold til bølgerne ved Brandsø. Tidligere var det ikke meningen at anlægget ved Brandsø skulle kobles på elnettet, da placeringen ved Brandsø var for langt væk fra land.
Men nu har man sammen med Intego i Kolding og Coromatic i Odense bygget sit helt eget elnet.
- Vi har simpelthen lavet en miniudgave af Fynsværket. Vi har sammen med Intego og Coromativ udviklet, testet og afprøvet anlægget med de helt rigtige generatorer, så det svarer til et rigtigt elnet. Anlægget er installeret i bøjen, som er en del af forankringen – det er en stand-alone-unit, som ikke har indflydelse på anlægget, fortæller Tommy Larsen.
Weptos er ud over sit helt eget elnet udstyret med to husstandsmøllegeneratorer. Og lige netop den del har Tommy Larsen store forventninger til.
- Jeg tør godt sige at de kommer til at producere mere end hvis de sad i toppen af en vindmølle, siger han.