Industriens optur giver lønslagsmål
Claus Jensen og Mads Andersen fra CO-Industri havde bundet de røde slips, mens Karsten Dybvad og Kim Graugaard fra DI havde mere neutrale og mørke slips på, da forhandlingerne om en ny industrioverenskomst blev sparket i gang onsdag i Industriens Hus.
Omdrejningspunktet er løn- og arbejdsvilkår for omkring 230.000 medarbejdere i cirka 6.000 virksomheder. Den nuværende overenskomst udløber 1. marts i år. Begge parter var enige om, at bagtæppet for forhandlingerne er positive.
Det går godt i industrien og både indtjeningen og antallet af arbejdspladser vokser jævnt.
- Det har været en stor opgave at genskabe konkurrenceevnen efter finanskrisen. Vi har indhentet meget af det tabte, og vi klarer os bedre internationalt. Vores ambition er at blive ved med at skabe vækst, arbejdspladser og stærkere konkurrenceevne, der skaber velstand og velfærd, siger Karsten Dybvad, administrerende direktør i DI.
Den udvikling får, ikke overraskende, lønmodtagerne til at kræve mere i lønningsposen.
- Det er klart, at jo bedre det går for virksomhederne, jo mere forventer vi naturligvis også, at der kommer til medarbejderne. Vores medlemmer har udvist rigtig stor solidaritet med virksomhederne igennem mange år, hvor der har været svære tider, og hvor vi har tabt konkurrencekraft. Nu ligger vi meget bedre, og det forventer jeg naturligvis også skal smitte af på resultatet, siger Claus Jensen, formand for CO-industri og forbundsformand i Dansk Metal.
367 krav på bordet
Claus Jensen fortæller, at CO-industri kommer med hele 367 krav til forhandlingerne, som udover løn dækker over bedre efteruddannelsesmuligheder og tilbagetrækning.
Ifølge Claus Jensen er der ikke en prioriteret rækkefølge af de krav, og han ønsker ikke at gå i detaljer med indholdet for pressen.
- Det lyder lidt voldsomt med så mange krav, og jeg er ikke bekendt med indholdet endnu. Men det tager vi ved forhandlingsbordet, siger Karsten Dybvad.
Usikkerhed spøger stadig
Men den politiske og økonomiske usikkerhed der præger verden, får Karsten Dybvad til at bede om holde igen ved forhandlingsbordet.
- Vi skal passe på med at gamble med fremtiden, og fortsætte med at være omhyggelige og hele tiden være opmærksomme på at fastholde vores konkurrenceevne. Det har været det, der har båret os igennem krisen, siger Karsten Dybvad.
Parterne satser på at blive enige om en aftale inden 7. februar, så den nuværende overenskomst ikke skal opsiges.