B&R Denmark underviser fremtidens ingeniører i automation
Hos B&R Danmark efterspørger man ansatte, der både kan programmere, men også har en teknisk forståelse for, hvad der egentlig sker i maskinen, når man ændrer i koden på softwaren. Det kan være en udfordring at skaffe den sammensætning af kompetencer, men det er nødvendigt for at sikre de rette ansatte til virksomheden.
Derfor tilbyder Odense-virksomheden nu studerende, der sigter efter job inden for robot- og automationsbranchen, at de kan flytte et valgfag ud af klasselokalet og ind i virksomheden.
- På uddannelsesinstitutionerne er de ikke altid først med den nye teknologi og viden om, hvad der sker i branchen. Ved at involvere os i uddannelsesinstitutionerne og invitere de studerende indenfor, kan vi slå et slag for vores virksomhed og branchen generelt og give de studerende et billede af, hvad de kan komme til at lave, når de er færdige med at læse. Vi føler ikke, at der har været fokus på branchen de senere år, og det vil vi gerne ændre på, siger Mike Gornitzka, der er business development consultant i B&R Danmark og tovholder på uddannelsesprojektet.
Mangel på arbejdskraft
Automation er en branche i vækst, og efterspørgslen på de rette kompetencer stiger eksplosivt, siger Mike Gornitzka.
- Vi oplever, at vores kunder ikke kan vækste optimalt, fordi der er ikke er nok kvalificeret arbejdskraft at få. Derfor er håbet med samarbejdet med uddannelsesinstitutionerne også, at vi, vores kunder og branchen generelt kan få de kompetencer i de mængder, vi skal bruge, siger Mike Gornitzka til AutomationsFokus.
I første omgang er undervisningen tilrettelagt som et valgfag for ingeniørstuderende på Syddansk Universitet. Første hold starter op med 26 tilmeldte 1. februar 2017.
Undervisning i virksomheden
Undervisningen er tilrettelagt med udgangspunkt i, hvad virksomheden selv oplever, at nye medarbejdere efterspørger af viden, når de bliver ansat. Samtidig har man også forhørt sig internt i virksomheden om, hvad man synes nyuddannede medarbejder skal kunne, og på baggrund af det, har virksomheden strikket et valgfag sammen målrettet – i første omgang – ingeniørstuderende på Syddansk Universitet i Odense.
- Vores medarbejdere står for undervisningen, vi leverer undervisningscases fra vores daglige arbejde, vi laver eksamensopgaven og eksaminerer de studerende, og på den måde giver vi dem et billede af, hvad det er de kommer til at lave, hvis de vælger at arbejde med automation, siger Mike Gornitzka.
I første omgang foregår samarbejdet med SDU. Fremadrettet er det meningen, at også erhvervsakademier og tekniske gymnasierne skal have et lignende tilbud om undervisning i automation.