Mennesket før maskinen
RevaCenter Bomi i Skive har ikke fokus på automatisering og effektivisering, men på at rumme dem, der ikke passer ind på det ordinære arbejdsmarked. Vel at mærke uden at gå på kompromis med kvaliteten i produktionen, der blandt andet omfatter en svejseafdeling.
- Det er såmænd ikke fordi, vi er teknologiforskrækkede, men modsat vores kollegaer har vi et særligt formål. Vi er et revalideringscenter, der har det menneskelige i fokus, samtidig med at vi er en professionel produktions-virksomhed, fortæller direktør Birger Gudmandsen.
Bomi er ejet af Viborg Amt, men fungerer på samme vilkår som alle øvrige virksomheder. Virksomheden følger faste kalkuleringsrammer, når der bliver budt ind på opgaver og kan kun afvige fra rammerne, når markedsprisen er under den kalkulerede.
Forskellen på Bomi og andre virksomheder er derimod medarbejderstaben, der tæller cirka 120 ansatte. Ud af dem er 55 førtidspensionerede og derfor i beskyttet beskæftigelse eller skånejob, mens andre 12 er i fleksjob.
Foruden metal- og svejseafdelingen omfatter RevaCenter Bomi også et sadelmager-værksted samt et maskinværksted, ligesom virksomheden udfører traditionelt pakke- og montagearbejde.
- Det er helt afgørende, at vores produktion kører professionelt. Halter produktionen, smutter kunderne, og så har vi slet ikke mulighed for at drive et revalideringscenter. Det er umuligt at skille ad, forklarer Birger Gudmandsen.
Direktøren betoner, at han ikke har indtryk af, at én eneste af virksomhedens kunder har valgt Bomi på grund af virksomhedens status som revaliderings-center. Virksomhedens kunder tæller blandt andet Flextronics og B&O.
Til Flextronics leverer Bomi komponenter til montage i print og foruden underleverandør-arbejdet til en række andre eksterne kunder, producerer svejseafdelingen hovedsageligt til egenproduktion af kørestole, tricykler og high-lifte.
Foruden produktionsvirksomheden gennemfører Bomi desuden en række afklaringsforløb, der kortlægger borgeres arbejdsevne. På årsbasis har Bomi 130 gennem systemet for at vurdere ressourcer og barrierer, inden de respektive kommuner afgør, hvorvidt de implicerede personer skal omskoles, i skånejob eller noget helt tredje.
- Vi giver de mennesker, der ikke kan matche vilkårene i det pulserende liv, mulighed for en arbejdsmæssig identitet. Bare fordi man er dømt ude af det ordinære arbejdsmarked, behøver ens arbejdsliv ikke at stoppe, lyder det fra Birger Gudmandsen, der netop har afholdt 40-års-jubilæum for en af sine medarbejdere i beskyttet beskæftigelse.