23948sdkhjf

Fødevareindustrien samarbejder om nyt system til sporbarhed

Er du fødevareproducent, komponentleverandør eller producent af produktionsudstyr til fødevareindustrien, står du over for en række udfordringer, når det gælder sporbarhed af såvel råvarer, komponenter og produktionsudstyr. En række førende virksomheder er netop gået sammen for at udvikle et nyt system, der skal leve op til EU’s krav på området.
Repræsentanter fra Arla Foods, Tulip Food Company, Rose Poultry og Carnitech har nedsat en arbejdsgruppe for at udveksle erfaringer og nå til enighed om en fælles model for styring og kontrol af alle de komponenter, enkeltdele og materialer, der anvendes inden for fødevareproduktion.

Sporbarhed i praksis
Arbejdsgruppen er blevet nedsat efter et temamøde, som Stålcentrum var vært for i sidste uge i Vejle. Her var repræsentanter fra knap 40 virksomheder mødt op for at høre mere om de lovkrav, der findes på området og videre for at diskutere, hvordan man som komponentleverandør og udstyrsproducent sørger for at efterleve reglerne i praksis.

Udgangspunktet for temadagen skyldes et afsnit i EU’s forordning 1935/2004 om materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer. Her præciseres det, at materialernes og genstandenes sporbarhed skal sikres i alle led for at lette kontrol, tilbagekaldelse af mangelfulde produkter, forbrugeroplysning og placering af ansvar. Denne bestemmelse omfatter dermed alle materialer til fødevarekontakt, herunder emballage, produktionsudstyr mv. samt generelt råvarerne hertil.

Søren S. Skov, GEA Liquid Processing, skræmte de mange tilhørende med sit oplæg, da han fremhævede de omkostninger, der er forbundet med at efterleve reglerne i praksis. De øvrige oplægsholdere på dagen var Farshid Shirzad, Bureau Veritas Denmark, Steffen Næss-Schmidt, Carnitech A/S, Tage Bergstrøm, AVK Gummi A/S, Erik-Ole Jensen, Arla Foods samt Brian Kristiansen, Daniit.

Søren S. Skov, GEA Liquid Processing, skræmte de mange tilhørende med sit oplæg, da han fremhævede de omkostninger, der er forbundet med at efterleve reglerne i praksis. De øvrige oplægsholdere på dagen var Farshid Shirzad, Bureau Veritas Denmark, Steffen Næss-Schmidt, Carnitech A/S, Tage Bergstrøm, AVK Gummi A/S, Erik-Ole Jensen, Arla Foods samt Brian Kristiansen, Daniit.



- Det kræver høj disciplin hele vejen igennem, lød det fra Søren S. Skov, teknisk chef i GEA Liquid Processing, da han trådte på talerstolen.

Hos GEA Liquid Processing bruger man mange ressourcer på at dokumentere i alle led og det er en omkostningstung post. Men det er et krav fra mange af virksomhedens kunder, der primært beskæftiger sig inden for medicinalindustrien. Han fremhæver, at sporbarhed påvirker leveringstiden, det er dyrt, det kræver høj datadisciplin og så bliver der utrolig meget papir. Søren S., Skov fortæller endvidere, at hos GEA er sporbarhed blevet en ydelse, der bidrager til ekstra indtjening. Men det kræver træning, træning og atter træning.

- Er virksomheden ikke gearet til det, kan man udvælge sig et område, hvor man vil køre en stram sporbarhedspolitik, lyder en opfordring fra den tekniske chef.

Udform en leverandørerklæing
Andre udfordringer i relation til debatten om sporbarhed er leverandørvalg og godkendelse ad disse, så man sikrer sine egne leverancer. Til denne diskussion kom Farshid Shirzad, Bureau Veritas Denmark, med et oplæg på en leverandørerklæring, som du kan læse her .

Men selvom man får en underskrift, så handler det i høj grad også om at have tillid til sin leverandør. Der rejste sig på mødet en diskussion om, hvorvidt man kan vide sig sikker på, at produkt og datablade overhovedet stemmer overens?

Fødevareproducenterne kræver høj sporbarhed
Fra fødevareproducentens side, på mødet repræsenteret ved Erik-Ole Jensen, Arla Foods, er tillid til leverandøren altafgørende. Mejerigiganten vælger derfor sine leverandører udfra hvorledes de kan dokumentere en sikker styring af sporbarhed på materialer og genstande, der har såvel direkte som inddirekte kontakt til et produkt. Og hermed er kravet til underleverandører og udstyrsproducenter klar. Der skal være styr på dokumentationen, hvis man vil have fødevarevirksomhederne som kunder.

Vejen banes for fælles mål
Det er nu blevet et fælles mål for producenter og leverandører til fødevareindustrien at skærpe kontrollen og sporbarheden af materialer, der kommer i kontakt med fødevareprodukter. Det system, som den nedsatte arbejdsgruppe fremadrettet vil udvikle på, skal kunne anvendes som et risikostyringsredskab, når et fødevaresikkerhedsproblem skal afgrænses - og det skal virke hele kæden rundt. På den måde opnås et bedre samarbejdsgrundlag for hele branchen og der er større chancer for at minimere eventuelle tilbagekaldelser.

Metal Supplys søsterportal, Food Supply, vil fortsat have sin opmærksomhed omkring dette meget aktuelle emne og vil følge op, når der er nyt i sagen.

Om Stålcentrum
Stålcentrum er et virksomhedsnetværk, der gennem samarbejde har til formål at skabe et internationalt vækstcenter for markedsdrevet udvikling af innovativt procesudstyr til fremstilling og distribution af fødevarer og ingredienser.

Netværket virker på tværs af firmaer og brancher - og mellem forskellige led i værdikæden: Fra leverandører af komponenter over rådgivere og videncentre til producenter af fødevarer. Dermed skabes erfaringsudveksling mellem virksomheder, der ellers sjældent mødes.

For eksempel har producenter af mejeriprodukter, slagterivarer, brød og fiskeprodukter deltaget i centret sammen med bryggerier, farmaceutiske virksomheder og specialiserede anlægsleverandører til disse brancher– samtidig med at underleverandører og komponentleverandører har fået indsigt i slutbrugernes krav.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114