VTM 2017 er sparket i gang i Odense
Det emmer af metal i Odense Congress Center de næste fire dage, hvor den trejde udgave af VTM Værktøjsmaskinmessen afholdes.
Her står 133 udstillere klar til at tage imod omkring 6.000 fagfolk og 1.400 skoleelever fordelt på de tre messehaller, der spreder sig over 12.000 kvadratmeter.
Messen blev åbnet af Lars Lynge, formand for DVF, og Dansk Erhvervs cheføkonom Steen Bocian, der i åbningstalen understregede, hvorfor den danske metal- og maskinindustri fortsat har en fremtrædende rolle i det globale marked.
- Industriens kernekompetence er at skabe vækst via øget produktivitet. Siden finanskrisen er der tabt industriarbejdspladser, men der produceres meget mere. Vi kommer aldrig til at konkurrere med Kina på pris, men vi skal og kan konkurrere på produktivitet, siger Steen Bocian.
Samtidig satte han fingeren på et af de helt store udfordringer i de kommende år, nemlig arbejdskraft.
- Vores arbejdsstyrke bliver ældre og ældre. Derfor bliver vi nødt til at få indsluset de mange flygtninge, der i dag er dårligt repræsenteret på arbejdsmarkedet. Flygtninge giver et kæmpe potentiale, men også en udfordring, siger Steen Bocian.
En verden af metal
Der er også brug for at tiltrække flere unge til branchen. Her er opgaven at formidle budskabet om, at der stort set er metal i alt, hvad vi omgiver os med. Det var ikke muligt at få en champagnebrus i iskiosken, hvis der ikke først var skabt en metalform til isen. Slagteren anvender en stålkniv, når mørbraden skal finpudses, og høreapparatets plastdele er støbt i en metalform og efterfølgende bearbejdet på CNC-maskiner med nærmest mikroskopiske værktøjer.
Det påpegde Lars Lynge under åbningen.
Han bakkes op af Dansk Erhvervs sekretariatschef Michael Ostenfeld.
- Det er fint, at vi bruger mange ressourcer på bioteknologi og i medicinalindustri, men når ideerne skal omsættes til produkter, er brugen af metal en nødvendighed, siger Michael Ostenfeld.
Derfor har messen også inviteret 1.400 skoleelever indenfor, for at inspirere dem til at søge en karriere i metal- og maskinindustrien. For der er mangel på arbejdskraft i industrien, og der kommer til at være brug for flere hænder de næste mange år.
- Timelønnen i Danmark er høj, men når du sammenligner med mange andre lande, er outputtet oftest meget større. Vi har været gode til hele tiden at automatisere og optimere produktionen. Vi er dygtige og kreative. Vi henter gerne inspiration fra ny teknologi, og adopterer den med en holdning om, ”at det må vi kunne gøre lidt smartere”. Og det kan vi – det er det, der skal tiltrække nye medarbejdere, siger han.