23948sdkhjf

Nye fundamenter kan hjælpe fremtidens havvindmølleparker

I fremtiden kan det blive både nemmere og billigere at anlægge havvindmølleparker. En ny type fundament, som er udviklet af Aalborg Universitet og industripartnere, suger sig automatisk fast i havbunden, og det første af slagsen har netop fået sin debut i Nordsøen.
Når man i dag skal anlægge vindmølleparker til havs, er det især fundamenterne til møllerne, der gør arbejdet både dyrt og besværligt. Hvad enten man anvender pælefundering eller såkaldt direkte fundering med meget store fundamentblokke, der holder møllerne sikkert på plads, kræver det avanceret udstyr og masser af tid. Disse problemer vil man kunne komme uden om ved hjælp af en ny type møllefundament, som forskere på Aalborg Universitet og samarbejdspartnere fra industrien gennem de seneste fem år har arbejdet på at udvikle. Holdet bag den lovende teknologi har nu for første gang placeret det nye fundament i en vindmøllepark, og det har kun styrket forhåbningerne til den nye opfindelse.

Bøttefundamentet, som det hedder, er en stor, enkeltstående stålbøtte, som borer sig ned i havbunden og fastgør sig selv ved hjælp af et kraftigt sug, og derfor går den store konstruktion også under kælenavnet "sugebøtten". I dag er udgifterne til fundering af offshore-vindmøller meget store i forhold til de totale udgifter ved havvindmølleparkerne, men når bøttefundamentet er færdigudviklet og testet, vil man kunne reducere udgifterne betydeligt. Det første bøttefundament er netop blevet installeret på Horns Rev II, som bliver verdens største havvindmøllepark.

- Vi har sat det som fundament til en målemast, det vil sige en meteorologimast, der skal overvåge vind og vejr. Målet i denne omgang er at vise, at det kan lade sig gøre, at man kan håndtere det på åbent vand, og at teknikken fungerer. Men det er bare starten, forklarer professor Lars Bo Ibsen, der har været med fra starten af projektet med at udvikle bøttefundamentet.

- Målet er, at vi i fremtiden skal have hele havvindmølleparker, der er baseret på disse bøttefundamenter. De er billigere at installere, blandt andet fordi der ikke er brug for store maskiner til arbejdet. Og hvis man kan spare for eksempel 1 mio. kr. pr. mølle ved at anvende bøttefundamenter, så er der mange penge på spil i parker med flere end hundrede møller, påpeger han.

Den nye fundamenttype er udviklet af Aalborg Universitet, MBD Offshore Power i Frederikshavn og DONG Energy. Bøttefundamentet, der er 43 meter højt og måler 12 meter i diameter, produceres på land og sejles til havs. Her vendes det om og sænkes ned til havbunden, hvorefter en vakuumpumpe suger det fast til havbunden. Det første prøveeksemplar af den nye teknik er netop blevet placeret i mølleparken Horns Rev II, som er et udsat sted på grund af strøm og bølger. Arbejdet forløb meget tilfredsstillende, og ”sugebøtten” blev sat med blot 0,1 grads skævhed.

I de kommende år skal forskerne på AAU sammen med partnerne MDB Offshore og DONG Energy arbejde på at videreudvikle og kommercialisere bøttefundamentet, så det kan anvendes på mange forskellige jordbundstyper og vanddybder. Der arbejdes derfor på at placere flere prototyper forskellige steder i Europa.

Kilde: Aalborg Universitet - http://www.aau.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.136