23948sdkhjf

Råvarekommentar: Kobber – små lyspunkter

De seneste måneder har ikke budt på mange lyspunkter for kobber. Efterspørgslen er styrtdykket, de officielle børslagre mere end fordoblet og prisen halveret (ultimo september til i dag). Små lyspunkter begynder dog at vise sig i markedet.
I verdens kobberforbrugende land nr. 1 – Kina – begynder efterspørgselsindikatorerne så småt at vise tegn på en bedring, og samtidig har vi i nu godt tre uger set nogle relativt pæne træk på de asiatiske kobberlagre på LME-børsen. Blandt andet som en konsekvens heraf har prisen på kobber trodset en svag udvikling på aktiemarkederne og steget godt 15 % på blot to uger og ligger i øjeblikket i toppen af det interval, som den toneangivende kontrakt på LME har handlet i siden årsskiftet.

Et udtryk for reel efterspørgsel?
Det fysiske marked har i en nu længere periode været præget af, at mellemhandlere og forbrugere frivilligt eller af tvungne omstændigheder har holdt igen med at købe og i stedet nedbragt de eksisterende lagre.

Trækkene på LME-lagrene kan dække over, at noget af det tilbageholdte forbrug så småt er ved at vende tilbage til markedet. Det vurderes dog, at de i højere grad dækker over en lagerforskydning fra LME-lagre i Asien og Europa til lagre i Kina som følge af, at LME-priserne i en periode har ligget under priserne på Shanghaibørsen. Blandt andet har kineserne på det seneste været aktive på markedet med det formål at opbygge de kinesiske strategiske reserver.

Kina vigtig, men…
Udviklingen i Kina spiller en stor rolle for udviklingen i prisen på kobber. Kina forbruger ca. 1/3 af alt det kobber, der produceres i verden, og selvom Kina ikke er immun over for, hvad der sker i resten af verden, ses der fortsat en relativ dekobling mellem udviklingen i den kinesiske økonomi og OECD-landene.

For hvad angår kobber, er der specielt stor fokus på den kinesiske regerings investeringsprogram, der på flere områder tilgodeser forbruget af kobber. Eksempelvis går ca. 45 % af de indtil videre udmeldte CNY 4.000 mia. (14 % af BNP i 2008 ~ 586 mia. dollars) til udbygning af infrastruktur i form af jernbaner, veje, lufthavne og elforsyning, der er en relativ kobberintensiv produktion.

Alt sker dog ikke fra den ene dag til den anden – heller ikke i Kina – hvorfor der fremadrettet er stor fokus på udviklingen i fysiske indikatorer som fysiske præmier, lagerændringer, prisspænd osv. for derigennem at få et indtryk af udviklingen i efterspørgslen.

Samtidig er det væsentligt at understrege, at Kina langt fra gør det alene. OECD-landene aftager fortsat langt hovedparten af det producerede kobber, og her peger efterspørgselsindikatorerne fortsat på tilbagegang.

At få vendt det aktuelle produktionsoverskud til underskud kræver med andre ord, at der kommer gang i det globale væksthjul. Som det ser ud nu, er der ikke meget, der tyder på, at vi vil se et mere vedvarende opsving i efterspørgslen efter kobber før tidligst i sidste halvdel af indeværende år. Indtil da vil prisen ligge underdrejet på historisk lave niveauer med store udsving fra uge til uge. Det vurderes dog, at 3.000 dollars per ton vil yde stærk støtte for den toneangivende 3-månederskontrakt på nedsiden. Et brud vil kræve en yderligere eskalering af problemerne på de finansielle markeder og/eller nye makroøkonomiske chok til den globale økonomi.

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081