23948sdkhjf

CenSec-konference med stort fremmøde og markante udmeldinger

Lockheed Martin vil/kan ikke forpligtiges på modkøb og ”trækker” sig fra Danmark, såfremt JFS ikke vælges.
Der var stort fremmøde og god stemning på CenSec’s nyligt afholdte to-dages konference og minimesse i Fredericia 16.-17. marts. Konferencen, der blev afholdt i samarbejde med Erhvervs- og Byggestyrelsen, havde til formål at kigge lidt ind i fremtiden vedrørende behov og samarbejdsmuligheder, som kan forventes med det danske forsvar, samt at sætte fokus på samarbejdsmuligheder mellem danske underleverandører og udenlandske forsvarsleverandører.

Konferencen var delt i to seancer således, at der første dag var tale om en egentlig konference, og på anden-dagen var der arrangeret udstilling af de danske leverandører.

Forsvarsministeren mødte flyproducenter
Med Forsvarsminister Søren Gade i spidsen var det lykkedes at samle en række særdeles kompetente indlægsholdere, herunder generalmajor Per Ludvigsen og Frederik Rostrup-Nielsen fra Erhvervs- og Byggestyrelsen. Konferencedelen blev afsluttet med paneldiskussion med deltagelse af repræsentanter fra de tre tilbudsgivere på nyt kampfly; Lockheed Martin, Boeing og Saab.

Kampfly fyldte meget
Selvom der var tale om en konference, som i generelle vendinger forsøgte at undersøge mulighederne på forsvarsmarkedet, kunne det ikke undgås, at den forestående flyanskaffelse kom til at fylde meget, specielt med baggrund i indlæg med nye og markante udmeldinger.

Forsvarsministeren gav udtryk for, at der næppe bliver tale om en opgradering af F16, da Danmark har A/B uden seneste opgraderinger, hvorfor en opgradering vil blive omfattende og omkostningskrævende. Det var ministerens opfattelse, at Danmark behøver nye fly.

Vigtigt, at virksomhederne og beskæftigelsen tilgodeses
I forbindelse med anskaffelsen af nye kampfly var der hos ministeren ingen tvivl om betydningen og nødvendigheden af, at dansk industri inddrages, samt at deres interesser tilgodeses på bedst mulig måde, specielt i en tid hvor der er udpræget behov for at igangsætte ny projekter til gavn for beskæftigelsen.

Under såvel de individuelle indlæg som på efterfølgende paneldiskussion udtrykte de tre tilbudsgivere stor forståelse og velvilje for inddragelsen af dansk industri, specielt udtrykte såvel Boeing som Saab, som begge er forpligtiget iht. industrisamarbejdsaftalen (modkøb), vilje til omfattende samarbejdsprogrammer, som også omfatter bredden i dansk industri, herunder SMV’er. Begge var indstillet på at gå i gang, så snart der var en afklaring vedrørende type valg.

Valg af JFS betingelse for samarbejde og ordrer til Danmark
Lockheed Martin, som har dispensation fra modkøbsforpligtigelse, påpegede, at de allerede havde placeret ordrer hos danske virksomheder for 40 mio. dollars, samt at de naturligvis ville intensivere dette samarbejde, såfremt JSF blev valgt. Direkte forespurgt erklærede Lockheed Martin, at man hverken kunne eller ville forpligtige sig til modkøb i Danmark, idet dette var i strid med partnerskabsaftalen. Forespurgt fra salen om hvorvidt Lockheed Martin ville forsætte sine samarbejdsbestræbelser i Danmark, såfremt JSF blev fravalgt, svarede Lockheed Martin, at man helt sikkert ville afbryde ethvert samarbejde med virksomheder i Danmark omkring JSF udvikling og produktion.

Nyt initiativ med succes – mange nyttige kontakter på kort tid
Med baggrund i den store interesse hos de danske virksomheder for at møde de udenlandske repræsentanter og fremvise deres produkter havde CenSec valgt på anden-dagen at arrangere en ”Mødeplads” i form af en minimesse, hvor 50 virksomheder udstillede. Initiativet blev godt modtaget af såvel gæster som udstillere, og der var tale om livlig mødeaktivitet med mange værdifulde kontakter til følge.

Kilde: CenSec - http://www.censec.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126