23948sdkhjf

Råvarekommentar: Aluminium – magien er væk

Aluminium er fortsat det metal, hvor den aktuelle gode tilgængelighed springer mest i øjnene. Således ses fortsat store tilgange til LME-lagrene, der er steget hele 24 % i februar og marts. Det bringer lagrene op på i alt knap 3,5 mio. tons aluminium – det højeste niveau nogensinde.
Selvom efterspørgselsindikatorerne begynder at vise små tegn på en bedring, er det alt for tidligt at spå om et mere vedvarende opsving i prisen. De kraftige lagerstigninger vidner om, at der skal ses yderligere nedlukning af produktion for at skabe balance i markedet.

Produktionen er indtil videre blevet reduceret med op mod 15 %, men nedlukninger sker ikke længere i samme tempo, og nogle smeltere, specielt i Kina, er blevet genåbnet som følge af en positiv udvikling i prisen siden ultimo februar. I den forbindelse er det værd at bemærke, at producenterne nyder godt af, at man har set et kraftigt fald i produktionsomkostningerne i takt med, at alumina- og energipriserne er faldet.

Den fysiske efterspørgsel bærer fortsat præg af den lagernedbringelse, der nu i en længere periode har kendetegnet producent-, distributør- og forbrugerleddene samt problemerne i byggesektoren og bilindustrien. Estimater fra CRU viser, at efterspørgslen faldt små 20 % i januar og februar efter et fald på 13,4 % i fjerde kvartal 2008. Det svarer nogenlunde til de seneste tal fra IAI. Meget tyder dog på, at det negative bidrag til efterspørgslen fra lagerneddrivelsen har toppet, hvormed efterspørgselstallene fremadrettet vil give et mere realistisk billede af den reelle efterspørgsel.

Aluminiums egenskaber har givet metallet kælenavnet – det magiske metal. Der er dog svært at få øje på magien i markedet i øjeblikket. Tilgængeligheden er historisk god, og en solid overskudskapacitet stål klar til at gøre sin entre, hvis priserne skulle begynde at stige mere vedvarende.

I Kina, der er verdens største forbruger og producent af aluminium, udnytter regeringen de lave priser til at opbygge de strategiske lagre, hvilket på kort sigt kan være prisunderstøttende. Problemet på lidt længere sigt er dog, at støtteopkøb fra lokalregeringerne samt andre initiativer fra centralregeringen gør, at urentabel produktion opretholdes i en tid, hvor smelterne ellers ville lukke ned.

Det forventes, at prisudviklingen på aluminium i 2009 vil bære præg af den markante buffer af metal, der er ved at blive bygget op. Et mere vedvarende opsving i prisen vil afhænge af, at det aktuelle store produktionsoverskud bliver vendt til et underskud, og at man igen ser træk på de officielle børslagre.

Prisen er dog allerede faldet meget og handler i reale termer tæt på det laveste niveau nogensinde. Samtidig vil investeringer i infrastruktur drevet af massive finanspolitiske stimuli, et mindre pres på efterspørgslen fra lagernedbringelser samt mere lyse makroøkonomiske udsigter i andet halvår af 2009 begrænse nedsiden for prisen. Der ventes stærk støtte for prisen på den toneangivende kontrakt på LME omkring 1.250 dollars per ton.

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1