23948sdkhjf

Unge fik smag for metalindustrien

Over tusind unge skoleelever fik et indblik i en verden af spån og plade på VTM. Hvis metalindustrien vil kapre de unge, skal de netop åbne dørene, lyder det fra ekspert.

Midt i mellem store CNC-maskiner og mænd i jakkesæt risikerede man på VTM-messen at støde ind i folkeskoleelever, der småløb langs gangene på VTM i Odense Congress Center.

De løb ikke, fordi de havde travlt med at komme ud af messehallerne, men fordi de var på jagt efter svar på 25 spørgsmål om metalindustrien og erhvervsuddannelser, som er en del af initiativet "Made in metal", der foregik sideløbende med resten af messen. 

I løbet af VTM-messens fire dage var omkring 1.100 folkeskoleelever fra Fyn forbi messen.

- Konkurrencen er med til at skabe lidt ekstra fokus hos de unge, ellers kan de godt finde på bare at fare forvirret rundt på messen, siger Per Hansen, chefkonsulent i SkillsDenmark.

Han er manden, der holder styr på eleverne under VTM, og han er selv søn af en smed og uddannet folkeskolelærer, men har siden 2010 arbejdet for SkillsDenmark med at få unge skoleelever til at få øjnene op for erhvervsuddannelserne.

- Jeg er faktisk positivt overrasket over, hvor koncentrerede og interesserede de unge hurtigt bliver, når vi sætter dem til at løse opgaver, eksempelvis at samle en alu-kube.

Da tirsdagens konkurrencer var overstået, var det Firkløver Skolens 9. klasse, der havde lagt sig i spidsen ved kun at bruge fire minutter og 17 sekunder på at samle en alukube og et kobberkabinet.

- De hold, der klarer sig bedst, får lov til at invitere hele klassen med på en rundtur hos Teknologisk Instituts center for Robotteknologi i Odense.

Vejledningen svigter
Der er mange unge, der i dag vælger en gymnasiel uddannelse, fordi de er usikre på karrieremulighederne med en erhvervsuddannelse som industritekniker eller smed. Det skyldes blandt andet et svigt i folkeskolens vejledningssystem, lyder kritikken fra Per Hansen.

- I dag er mange unge desværre lidt overladt til sig selv, når de skal vælge ungdomsuddannelse. Uddannelsesvejlederne fokuserer på de svageste elever, og det efterlader en masse dygtige unge, der vælger gymnasiet, fordi de aldrig har hørt om eller set, hvad de tekniske erhvervsuddannelser kan byde på.

Når vejlederne ikke sørger for at give de unge det rigtige overblik, så risikerer man at miste mange på grund af misforståelser og fordomme.

- Mange, både forældre og unge, tror, at metalindustrien handler om oliebeskidte fingre. Mange har ikke opdaget, at det i stigende grad handler om programmering af robotter og CNC-maskiner. Det billede tror jeg, mange unge får rykket ved her på messen, hvor de kan se teknologi i verdensklasse, siger Per Hansen.

Og der er brug for nye måder at invitere de unge ind i industrien. De møder den nemlig ikke på samme måde som før.

- I gamle dage fik mange unge mulighed for at snuse til metalindustrien som arbejdsdrenge. Den mulighed er der ikke mange steder i dag, og derfor har mange problemer med at finde lærlinge, og især de talentfulde lærlinge. Hvis man ikke allerede har inviteret den lokale folkeskole på besøg, så er det bare at ringe, lyder opfordringen fra Per Hansen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.107