23948sdkhjf

Danmark bagud i kapløb om 3D-print

Mange øjne var rettet mod 3D-metalprint på VTM, hvor engelske Rhenishaw viste fleksibel 3D-metalprinter frem.

Danmark er ved at blive kørt agterud i det teknologiske kapløb om fremstilling af emner med komplekse geometrier.

I Italien, Polen og flere andre europæiske lande er man meget længere fremme med integrationen af 3D-print i den metalarbejdende industri.

Det fortæller Håkan Roos, business manager i engelske Rhenishaw, der er blandt de mellem syv og otte producenter verden over, der fremstiller 3D-printere til metalfremstilling.

Det var ikke kun hos Rhenishaw, man kunne snuse til den additive fremstillingsmetode.

Omkring 100 gæster deltog onsdag på VTM i Uffe Ditlev Bihlet fra Force Technologys oplæg om 3D-metalprint, mens der også var godt besøgt til DMG Moris morgenmøde, hvor Lasertec 65 Hybrid-løsningen blev præsenteret.

- Det kan godt undre en, hvorfor Danmark er haltet så meget bagud i det europæiske kapløb om 3D-metalprint, for Danmark er langt fremme teknologisk på andre fremstillingsmetoder. Lande som Italien, Tyskland og England har i langt højere grad integreret den additive fremstillingsmetode i produktionen. Det er vigtigt at huske på, at en 3D-metalprinter er ikke en erstatning, men et supplement til de klassiske fremstillingsmetoder, siger Håkan Roos.

Glem x og y
Det er især de emner, der kræver komplekse geometrier, der egner sig til 3D-metalprint.

Håkan Roos viser en hydraulikblok frem, som er henholdsvis boret ud på traditionel vis og 3D-printet. Den 3D-printede model har 60 procent lavere vægt, men med stærkere egenskaber på grund af de komplekse geometrier.

- Vi har ladet softwarens algoritmer beregne nøjagtigt, hvad der er behov for af materiale og ikke mere.

Teoretisk har metalprinteren ingen begrænsninger på, hvilke metalmaterialer der kan printes med, men jo højere kulindhold desto sværere er processen.

Håkan Roos mener, at der er nogle forhold, der skal ændre sig for, at 3D-metalprint virkelig slår igennem i Danmark. Teknologien skal udvikles henimod mere automatisering og øget hastighed.

Rhenishaw har i dag to typer metalprintere. En industriel, hvor flere dele er automatiseret og hastigheden er forøget, men med færre funktioner. Den anden model er mere fleksibel, har flere funktioner, men også flere manuelle betjeninger.

Men det er ikke kun metalprint-teknologien, der skal opgraderes. Det skal tankegangen i industrien også.

- Der skal ske en større kulturændring ude i branchen, hvor man går fra at tænke i x-y-akser til en rummelig 3D-forståelse. Mange andre europæiske lande har uddannelser, hvis kerneområde er 3D-print. I Sverige har man åbnet en uddannelse for et par år siden, og det kommer til at få en markant indvirkning på udviklingen tror jeg. Lige nu halter Danmark desværre lidt bagefter, men det kan hurtigt ændre sig, siger Håkan Roos.

I Danmark er det Frontech, der forhandler Rhenishaws 3D-printere.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094