23948sdkhjf

Sønderjyder med i aluminiums-udviklingsprojekt

To sønderjyske virksomheder har en central rolle i det Højteknologiprojekt, som har til formål at frembringe en aluminiumoverflade, der både er bakteriehæmmende og smudsafvisende.
De to virksomheder er PAJ Systemteknik A/S i Sønderborg og videncentret for aluminium, AluCluster, der har hovedkontor i Løgumkloster. De indgår i konsortiet AMAS, der netop har fået bevilget 9,5 mio. kr. fra Højteknologifonden. Det treårige projekt har et samlet budget på 19 mio. kr.

Det er fjerde gang, PAJ Systemteknik er med i et projekt støttet af Højteknologifonden, mens det er første gang, AluCluster medvirker. Videncentret skal stå for formidlingen af projektresultaterne, der på den måde kommer ud til alle dele af dansk erhvervsliv.

I sundhedssektoren er aluminium i stigende omfang ved at erstatte stål i mange applikationer, blandt andet fordi det er lettere og mere rengøringsvenligt. Nye selvrensende aluminiumsoverflader vil være med til at hindre spredning af bakterier – et område som hospitalerne i dag ofrer store ressourcer på at bekæmpe.

I industrien vil smudsafvisende og bakteriehæmmende overflader især have betydning i produktionsmiljøer, hvor oliedampe, oliedråber, aerosoler, bakterier og svampesporer er dominerende. Men også i private hjem kan en bakteriehæmmende aluminiumsoverflade få stor anvendelse: dørgreb, gelændere, vindueskarme og køkkener vil kræve væsentlig mindre rengøring.
Konsortiet har valgt at koncentrere sig om aluminium netop pga. af dets udbredelse og brede anvendelighed. Samtidigt er det et metal med lave produktionsomkostninger. Det første kommercielle mål er at anvende den ny overflade i sensorer, som overvåger kvaliteten af trykluft i apparater, som benyttes overalt i sundhedssektoren.

Udover PAJ Systemteknik, der er projektkoordinator, og AluCluster, består konsortiet bag AMAS – Anti Microbial Aluminium Surfase-teknologien – af DTU Mekanik, DTU Systembiologi og IPU - Produkt Udvikling i Kgs. Lyngby samt Tribologi Centret på Teknologisk Institut i Århus.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095