23948sdkhjf

Stålpriser stryger til tops

Metalvirksomhederne i Danmark må indstille sig på længere leveringstid og markant stigende stålpriser et stykke tid endnu. Siden starten af i år er stålpriserne steget med op til 100 pct., og intet tyder på, at den udvikling vil stoppe i den nærmeste fremtid.
Længere leveringstider og markant stigende stålpriser. Det er, hvad danske metalvirksomheder, må indstille sig på i en rum tid endnu, skiver ErhvervsBladet. Siden nytår er prisen på stål steget med 20 til 100 pct., og leveringstiden er mere end fordoblet fra fire-seks uger til nu 12 til 14 uger. Og udviklingen vil fortsætte i de kommende måneder. Det vurderer én af landets største stålgrossister, Sanistål i Aalborg. - Vi forventer, at udviklingen fortsætter i tredje kvartal i år med markante prisstigninger og længere leveringstider. De meldinger, vi får fra vores leverandører er, at stålprisen vil fortsætte med at stige, selvom vi endnu ikke har set konkrete tal, siger Arne Møller Jensen til ErhvervsBladet.

Samtidig begynder stålværkerne rundt om i verden at skære ned i produktionen. Verdens største stålproducent, Arcelor SA, som har hovedkvarter i Luxembourg, har netop meddelt at den vil reducere produktionskapaciteten med fem pct. på grund af stigende priser på råvarer som skrot og jernmalm samt på energi til produktionen og transport. - Når stålproducenterne begynder at tilpasse sig, er der ingen udsigt til stabilisering eller fald i priserne i de kommende måneder, siger Arne Møller Jensen til ErhvervsBladet. Netop en kombination af mangel på skrot på det globale marked, mangel på jernmalm og stigende fragtrater er ifølge de danske stålleverandørers brancheorganisation, Stålforeningen, forklaringen på de kraftigt stigende stålpriser. Samtidig er efterspørgslen efter stål på det kinesiske marked nærmest eksploderet, først og fremmest på grund af øget forbrug på det kinesiske hjemmemarked. Kineserne er ikke selvforsynende med stål, og derfor støvsuger de i øjeblikket markedet.

Det er især producenter af stålkonstruktioner til byggebranchen og maskinproducenter, der mærker de kraftige prisstigninger og den længere leveringstid. Men foreløbig er der ikke meldinger om, at situationen har ført til forsinkede byggeprojekter eller leverancer. Samtidig vælter metalvirksomhederne i stigende grad den høje stålpris over på deres kunder. Det sker ved at tage forbehold for udviklingen i stålprisen, når der afgives tilbud.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062