23948sdkhjf

Når OPS gør en forskel

Klumme: Indeklimaet halter i de danske folkeskoler. Det kan de offentlig-private ESCO-projekter løse effektivt og risikofrit, viser et eksempel fra Greve.
Det skrantende indeklima i folkeskolerne er et evigt tilbagevendende tema. Alligevel halter det med at igangsætte de såkaldte ESCO-projekter mellem kommunerne og det private. Et forbedret indeklima øger ellers elevernes indlæring med 10-20 %. Danske folkeskoleelever kunne med andre ord gå et år mindre i skole, hvis indeklimaet var i orden, viser forskning fra Center for indeklima og Energi på Danmarks Tekniske Universitet.

Det skal der gøres noget ved, mener Dansk Erhverv - Teknik og Brancheforeningen for Bygningsautomation (BBA).

- De danske politikere tager generelt ikke folkeskolernes indeklima alvorligt nok. ESCO-modellen giver dem en oplagt mulighed for at forbedre folkeskolernes indeklima effektivt og risikofrit, men alligevel tøver de med at sætte flere ESCO-projekter i gang, siger sekretariatschef i BBA, der hører under Dansk Erhverv - Teknik, Torben E. Hoffmann Rosenstock.

Greve som eksempel
En af de kommuner, der tjener som et godt eksempel og er gået i gang med et ESCO-projekt, er Greve Kommune. Her er Siemens, der er medlem af BBA, i gang med at energirenovere kommunens 12 skoler. Elever og lærere kan se frem til et bedre indeklima, og kommunen opnår store energibesparelser og får forbedret de tekniske anlæg på kommunens 12 skoler

En forundersøgelse på de 12 skoler i Greve har vist, at det er muligt at spare op til 20 % på energiforbruget svarende til et beløb på over 2 mio. kr., og med aftalen binder Siemens sig til at indfri de beregnede besparelser. Investeringen i de tekniske anlæg betaler sig tilbage over syv år, men da levetiden for de energirenoverede anlæg er 15- 20 år bliver den samlede energibesparelse ca. tre gange så stor som investeringen.

ESCO-projektet i Greve er et offentligt/privat samarbejde, som udover energirenoveringen også giver kommunens driftpersonale en øget viden om energibesparelse via samarbejdet med ESCO-firmaet i de syv år, aftalen løber.

Borgmester Hans Barlach var som en af de første borgmestre klar over, at det var en oplagt mulighed for Greve Kommune at få nedbragt energiforbruget og CO2-udledningen og samtidig få forbedret indeklimaet i skolerne ved hjælp af et ESCO-projekt.

Kommune køber sig til nogle kompetencer, som det ville være meget dyrt at opbygge internt. Med projektet lever kommunen op til sine politiske målsætninger på klima- og energiområdet, og dét uden at det koster Greves borgere penge.

Hans Barlach har tidligere udtalt, at projektet næppe var sat i gang uden ESCO-modellen. Kommunen har haft flere konsulenter til at beregne på energibesparelserne, men uden at de har villet tage ansvaret for energibesparelsen, og dermed var det kommunen, der skulle betale regningen, såfremt det ikke var lykkedes.

Flere kommuner på vej
BBA-medlemsvirksomheden Schneider Electric Buildings melder også om vellykkede ESCO-projekter på skoler i Gribskov, Kalundborg og Kerteminde. Der er desuden aftalt et ESCO-projekt med Høje Tåstrup Kommune, som også snart kan se frem til store besparelser på driftsomkostningerne og et bedre indeklima til kommunens elever.

- Da der først var blevet sat skub i de rigtige processer, var det ikke vanskeligt for kommunerne at se de mange fordele, der er forbundet med vores ESCO-løsninger, siger Morten Dahl, forretningsområdedirektør i Schneider Electric Buildings.

Ingen risiko
Det er flere milliarder kroner, der skal investeres, hvis indeklimaproblemerne skal løses i de danske skoler. Kommunerne har hidtil ikke kunnet finde plads i deres budget til så store investeringer, men med ESCO-konceptet er der en løsning for kommunerne.

Et ESCO-firma kan nemlig tilbyde at installerer nye ventilationsanlæg, som løser indeklimaproblemerne, i forbindelse med en egentlig energirenovering af skolen. ESCO-firmaet garanterer derefter en vis energibesparelse, som finansierer udgiften til hele renoveringen for kommunen.

Lever projektet ikke op til garantien, betaler firmaet desuden alle pengene tilbage til kommunen, som dermed ikke har nogen risiko ved indgå i et sådan projekt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098