Danske virksomheder vil investere i Slovakiet
Slovakiet er i øjeblikket et af de absolut hotteste mål for danske investeringer i de nye EU-lande. Fire ud af fem henvendelser, som Dansk Industri modtager om de nye medlemslande, handler specifikt om Slovakiet. En selskabsskat på 19 procent er sandsynligvis medvirkende til denne interesse.
- Af de nye EU-lande har Slovakiet helt klart taget førertrøjen med hensyn til interessen fra de danske virksomheder, siger østeuropakonsulent hos Dansk Industri, Peter Helk til Dagbladet Børsen. Han peger dog på, at Slovakiet pga. de mange år i baghjulet på de andre nye EU-lande kommer fra et lavere udgangspunkt. Peter Helk er i øjeblikket i løbende kontakt med flere store danske virksomheder, som er på vej ind i landet, men som endnu ikke er klar til at offentliggøre deres østeuropæiske satsning. En lang række danske virksomheder befinder sig allerede i Slovakiet, heriblandt Ecco, Lind Møbler og Danfoss, der alle har omfattende produktionsfaciliteter i landet.
Det er især den lave skat og det lave lønniveau, der frister mere og mere, i takt med at lønningerne i mange af de andre nye EU-lande er steget de senere år.
- Det sidste års tid har vi set en markant stigende interesse for Slovakiet, der har et af Europas laveste lønniveauer, et højt uddannelsesniveau og en central geografisk beliggenhed, siger Peter Helk til Dagbladet Børsen og tilføjer, at der med en arbejdsløshed på 18 pct. er masser af kvalificeret arbejdskraft at tage af. Han påpeger dog, at det primært er med hensyn til de direkte investeringer, at Slovakiet vinder frem, mens der stadig er et godt stykke vej, når det handler om aftaler med lokale underleverandører.
- Rent afsætningsmæssigt er der større muligheder i Polen, men hvad produktion angår, er Slovakiet meget attraktivt pga. den lave skat og de lave lønninger, siger Østeuropa- analytiker i Danske Bank Lars Christensen, der har mærket en voldsom stigning i de danske virksomheders interesse for Østeuropa siden årsskiftet, til Dagbladet Børsen.