23948sdkhjf

Overfladebelægninger reducerer vedligeholdelsesomkostninger på værktøj

Tribologicenteret ved Teknologisk Institut i Århus overfladebehandler årligt mere end 100.000 værktøjsdele for den danske industri, og det vurderes, at denne service genererer besparelser på vedligehold af værktøjer på mellem 200-400 mio. kr./år.
Denne artikel er den første af 8 artikler, som beskriver de tekniske forhold ved Tribologicenterets overfladebehandlinger samt de mulige problemer der kan afhjælpes med processer.

De typiske anvendelsesområder for overfladebehandlingerne omfatter:
- spåntagende værktøjer
- metalformgivende værktøjer
- plaststøbeværktøjer
- maskinelementer og sliddele.

Processerne foregår alle ved vakuum og ved lavtemperatur. Der skelnes mellem omlegeringer eller belægninger på overflader emnet. Procestyperne er vist i figur 1.

Figur 1: Overfladebehandlinger ved Tribologicenteret. Omlegeringer
Ved omlegering anvendes enten plasmanitrering (450ºC til 500ºC eller ion-implantering (ikke termisk betinget).

Belægninger
Belægninger er karakeriseret ved, at den oprindelige overflade ikke ændres i processer. Ved Tribologicenter anvendes i vid udstrækning pådampning af forskellige keramiske materialer, enten som enkeltlag eller multilag. Som figur 1 angiver, findes en lang række forskellige belægninger, som afspejler teknikkens muligheder for løsning af en bred vifte af problemer.

De viste procestyper kan benyttes individuelt eller i kombinationer, hvorved der på emnet kan opnås forskellige lokale egenskaber, som er specielt optimerede i forhold til anvendelsen af emnet.

I de kommende artikler vil de enkelte processer blive beskrevet nærmere.

Egenskaber
Med Tribologicenterets overfladebehandlinger opnås typisk forbedret egenskaber i form af:
- Øget slidstyrke
- Korrosionsbeskyttelse
- Slip egenskaber
- Tørsmørende egenskaber med lav friktionbelægninger til bevægelige dele og reduktion af klæbning

Kvaliteten er vigtig
Tribologicenter tilbyder rådgivning om hvilken type belægning, der er bedst egnet til løsning af specifikke problemer. Det er vigtigt, at tage hensyn til emnets beskaffenhed for at sikre at behandlingsprocessen er egnet til emnets udførelsesmateriale og arbejdsopgave. Desuden er korrekt klargøring (decoating, blæsning, affedtning) af emnet samt erfaring med batchning af emner i procesmaskinerne alfa-omega for en tilfredsstillende kvalitet.

Yderligere information:

www.tribo.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062