23948sdkhjf

Plasma CVD - den kolde CVD proces

Plasma CVD (Chemical Vapour Deposition) belægninger er slidstærke og har samtidig usædvanligt gode antiklæbningsegenskaber overfor blødemetaller såsom kobber og messing.

Plasma CVD – den kolde CVD proces



Traditionel CVD-belægning foregår ved temperaturer mellem 1000 og 1100°C. Dette betyder, at de fleste værktøjer skal gennem 2 hærdninger foruden overfladebelægningen. Dette er naturligvis fordyrende og samtidig sætter denne processen dermed en grænse for, hvor små tolerancer man kan opnå.

Ved plasma-CVD-teknikken er det muligt at udføre overfladebehandlingen ved en temperatur på kun 480 – 550°C, uden at gå på kompromis med kvalitet eller hårdhed.

Den lavere temperatur gør det muligt at plasma-CVD-belægge alle hærdede stål, som er anløbet ved temperaturer over ca. 530°C. Belægningsmetoden er ligeledes velegnet til belægning af hårdmetalkomponenter.

Titanium-nitrid (TiN)
Titanium-nitrid er en klassisk Plasma CVD proces og bruges som all-round løsning til at opnå øget slidstyrke og reduceret klæbning af messing og kobber. Belægningen har en hårdhed på 2200 HV og er temperatur resistant op til ca. 450°C. Belægningen kan kendes på den gule farve.

PlasmaCarboTiN
Plasma CVD titanium carbo nitrid kan kendes på den rød-brune farve, oger især velegnet til spåntagende og metalformgivende værktøjer som arbejder i rustfri stål og andre jernmetaller. Med belægningen opnås øget slidstyrke og reduceret klæbning af rustfri stål og jernmetaller. Belægningen har en hårdhed på 3000 HV og er temperatur resistant op til ca. 350°C. Belægningen bruges ofte som slidstærk belægning på HSS-stål, varmarbejdsstål og hårdmetal. Blandt de mest velegnede stål finder man f.eks. de nyere pulvermetallurgiske ståltyper.

Ved plasma-CVD-belægning kan man belægge længere ned i huller end lysningsdiameteren. Det betyder at dyser, maskinkomponenter og komplicerede geometrier kan belægges med denne type proces.

Plasma CVD belægninger påføres som standard i enkeltlag i en tykkelse på 2-3 mikrometer.

Ved genbelægning af brugte værktøjer kan tribologicenterets decoat processer benyttes til en selektiv fjernelse af TiN og TiCN belægninger uden påvirkning af grundstålet.

Figur 1: Dyse med Plasma-TiN belægning. Yderligere information:


www.tribo.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062