Ingen grænser for aluminium
Der er masser af uudnyttede muligheder i aluminium. Eksempelvis er alle egenskaberne ved ekstruderede profiler langt fra udnyttet endnu. Der er også mange muligheder i belægninger til aluminium.
Det kunne man se og høre på Aluminiumbranchedagen forleden i aluminiumsbyen Tønder.
Samme dag var der besøg på de to store ekstruderingsvirksomheder i; Tønder Sapa Extrusion Danmark og Sapa Precision Tubing. Her kunne man se, hvordan de hundredevis af forskellige profiler bliver varmet op og trukket ud som profiler i præcise former.
Dagen var arrangeret af DI Aluminium Danmark og AluNet.
En af mulighederne er møbler af aluminium designet i et ekstremt slankt design. Arkitekt Troels Grum-Schwenzen fortalte om sine Attach-borde. Bordene er udstyret med to aluminiumsprofiler under bordpladen og ben som let "clipses" på profilerne, og derefter sidder fast ved hjælp af tyngdekraften. Det betyder, at man uden den store anstrengelse kan flytte benene rundt.
Det er et af mange eksempler på, at danske designere og virksomheder gennem kreativitet kan skabe nye, avancerede aluminiumsprodukter.
Anders Helander, udviklingsingeniør i Sapa Europa, fortalte, at der er rigtigt mange muligheder for at lægge funktioner ind i en aluminiumsprofil. Man kan lave varmespredning ved hjælp af finner, friktion ved hjælp af riflede overflader. Man kan også klare vedhæftning mellem dele med kliklåse, som man lægger ind i profilen. Sapa har eksempelvis brugt en løsning med kliklåse til profiler til vægge og lofter i godsvogne i Sverige. Det har givet godsvognene en bedre funktion samtidig med, at designet er blevet mere strømlinet.
Funktionelle overflader
At der også er mange ubrugte muligheder i overfladebehandlinger viste Anne Deacon Juhl, seniorkonsulent ved Teknologisk Institut. Hun er veteran inden for overfladebehandlinger af aluminium. Jim Hansen fra Aluminium Danmark kaldte hende kærligt for "Miss Aluminium".
- Ud over æstetiske overflader, så er der rigtigt mange muligheder for at lave funktionelle overflader, så emnerne får helt unikke egenskaber og kan udkonkurrere traditionelle materialer, sagde hun.
En mulighed er for eksempel at lægge et billede eller et logo på en aluminiumsoverflade og derefter anodisere overfladen. Det giver en interessant grafisk overflade.
Anne Juhl fortalte også, at Teknologisk Institut arbejder med et projekt, hvor man vil coate aluminium, så det bedre kan tåle stærke syrer og baser. Det vil være brugbart inden for fødevareindustrien, hvor materialerne er udsatte.