23948sdkhjf

Retrofit af megawatt-møller boomer

Deif Wind Technology i Silkeborg har travlt med at opgradere ældre megawatt-møller rundt om i verden. Faktisk går det hurtigere end forventet for ingeniørvirksomheden med retrofit af vindmøller.

Det gik rigtig stærkt i vindmøllebranchen tilbage i årene op til finanskrisen, fra 2003 og helt frem til 2010. Der blev sat rigtig mange tusinde megawattmøller op rundt om i verden, og i Europa og USA alene står der cirka 50.000 ældre, men store møller.

Det giver travlhed hos ingeniørvirksomheden Deif Wind Power Technology, der udvikler, udskifter og servicerer styringssystemer til vindmøller, også kendt som retrofit.

I dag er der omkring 3.000 møller i MW-klassen kørende med Deif-styringer, og endnu flere blandt de mindre kilowatt-møller.

- Vi er allerede i gang med flere megawatt-mølleprojekter, hvor vi udskifter styringen. Vi troede egentlig, at de store megawatt-møller først skulle have udskiftet deres styringer om et par år, men det går hurtigere end forventet, siger Claus Poulsen, der er leder af software applikations-afdelingen i Deifs vinddivision, der har omkring 100 ansatte.

Deif opgraderer også styringer i mindre kilowatt-møller.

Møller er 10 år gamle
Mange megawattmøller begynder at have 10 år på bagen, og det betyder, at mange serviceaftaler udløber, ligesom det begynder at blive sværere at skaffe reservedele til de gamle styringer, der ofte heller ikke ikke er i stand til at integrere nye features som bedre fejlsøgning og remote overvågning.

Det får flere og flere vindmølleejere til at opgradere vindmøllerne med en retrofit-løsning.

- Vi oplever også, at kravene fra myndigheder og netudbyder ændrer sig, og det kræver optimerede styringer for at kunne overholde de nye krav i de ældre møller. Her kan det ofte bedst betale sig at udskifte hele styringen, både hardware og software. På 10 år er processorkraften vokset markant, hvilket betyder at vi kan integrere nye og mere avancerede kontrolalgoritmer, siger Claus Poulsen.

Den type retrofit har Deif blandt andet foretaget på en del tyske møller, mens man i Sydeuropa har skiftet en del kontrolsystemer for at kunne optimere vindmøllernes output, så de bedre matcher de politiske tilskudsordninger.

Også Spica Technology fra Silkeborg har succes med retrofit af især tyske vindmøller. 

Nyt liv til gamle møller: Spica Technology tjener godt

Bedre pitch-performance
I dag har de fleste nye vindmøller en pitch-styring, så vingerne kan dreje om en akse i vingens længderetning, så man opnår den mest optimale indstilling og performance. På mange ældre møller er pitch-styringen ikke optimeret til nutidens teknologi. Men her kan Deif opgradere møller med deres egenudviklede pitchstyring.

- Med vores egen pitchstyring, kan vi skabe en bedre performance på grund af nyere teknologi med bedre sikkerhed, kvalitet og robuste komponenter, siger Claus Poulsen.

Samlet i midtjysk vindmekka
Deif Wind Power Technologys hovedkontor ligger i Skive, men for få måneder siden har de åbnet endnu et kontor i Silkeborg, med et team af ingeniører som skal fokusere på opgradering af megawatt-møller.

- Det er svært at tiltrække de bedste softwareingeniører. Silkeborg ligger godt placeret i forhold til resten af den danske vindindustri, både vindmølleproducenter og underleverandører af eksempelvis styringer, siger Claus Poulsen.

I det midt- og vestjyske område er mange tusinde beskæftigede i vindmølleindustrien, hvor både Vestas og Siemens har hovedkontorer.

Deif er i dag på jagt efter flere ingeniører, fordi der kommer flere og flere ordrer på retrofit af de ældre megawatt-møller.

- Vindmøllebranchen er selvfølgelig meget påvirket af de politiske støtteordninger, men lige nu kan jeg ikke se, hvad der skulle stoppe bølgen af retrofit af ældre megawatt-møller. Hvis styringerne ikke bliver opgraderet, risikerer ejerne, at møllerne sættes ud af drift, siger Claus Poulsen.

VIDEO: Se hvordan Deif laver retrofit af vindmøller

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189