Råvarekommentar: Udsigt til faldende skrotpriser
Det er overvejende sandsynligt, at jernskrotpriserne vil fortsætte med at falde i den kommende periode. Usikkerhed præger råvaremarkederne, og siden Påske er priserne faldet tilbage i et niveau, som ved årsskiftet.
De bagvedliggende årsager til prisfaldet er i høj grad usikkerheden på valuta- og aktiemarkederne. Primært forårsaget af svækkelsen af de sydeuropæiske Eurolandes økonomier. Det øger usikkerheden omkring anlægs- og investeringsprojekter og kan have indirekte indflydelse på privatforbruget.
Desuden har man set skuffende indekstal fra USA for april-produktionen. En trend nogle forventer, også vil gælde for maj. Også de seneste boligsalgstal i USA er dalende. Det europæisk baseret Eurostat viste et fald i den samlede produktion på årets første kvartal - dog her med positiv udvikling i marts.
Det tyske WV Stahl indeks over skrotpriser, offentliggjort den 20. maj, viste et indeksfald på op til 23,8 Euro/ton.
En markant styrket dollar har kompenseret for noget af prisfaldet, når priserne skal omregnes til danske kroner. Skulle vi komme i den situation, at euroen igen styrkes, vil vi alene af den årsag opleve yderligere prisfald. Selv med et fladt eller stigende salgsprisniveau.
Prisudvikling – Metal
Generelt har vi set relativt høje metalkurser i løbet af foråret. Stigningen stoppede dog primo maj, hvor de græske økonomiske problemer fungerede som en ”katalysator” for en nedadgående korrektion for de fleste metaller.
Kobberkursen steg i marts og april, og gennemsnitsprisen for kobber på LME nåede 7.743,70 dollars/MT i april svarende til 43 kr./kg (februar 37,25 kr./kg). Årsagen skal efter H.J. Hansens vurdering søges blandt to primære faktorer:
For det første har man set en stigende kinesisk efterspørgsel. Kina importerede i marts 456.000 tons kobber, svarende til en stigning på 42 % i forhold til februar, og en stigning på 22 % i forhold til marts 2009. Der er altså i en vis udstrækning en forbrugsdrevet understøttelse af stigningen.
Det er imidlertid H.J. Hansens vurdering, at markedet overvurderer betydningen af den kinesiske stigning i importen af kobber. De kinesiske købere af skrot har aldrig honoreret stigningerne til fulde, og man kan derfor argumentere for, at stigningen har været delvis spekulativ.
Primo maj kom kobberkursen under pres pga. den urolige græske finanssituation. I skrivende stund udgør kursen 6.800 dollars/MT, svarende til et fald på mere end 1.000 dollars i forhold til gennemsnittet for april. Presset på euro i forhold til dollars har dog modvirket noget af faldet, når kursen regnes om – p.t. 41,15 kr./kg.
Den kinesiske import af aluminium udgjorde i marts 95.000 MT mod 64.000 MT i februar, svarende til en stigning på 48 %. Det er dog stadig væsentligt under niveauet fra marts 2009, hvor importen udgjorde 147.000 MT, dvs. et fald på 35 % fra marts 2009 til samme måned i år.
Aluminium har ligesom kobber vist stigende tendenser gennem foråret. I april udgjorde gennemsnitsprisen på LME 2.316,08 dollars/MT, svarende til 12,85 kr./kg.
Ligesom de øvrige metaller kom aluminiumkursen under pres primo maj - faldet var dog noget mindre end kobber, pt. 2.000 dollars/MT eller 12 kr./kg.
Verdensproduktionen af aluminium er siden bunden i 2008 steget med 18 % - her har Kina stået for 95 % af denne vækst.
Nikkel har frem til ultimo april 2010 været kraftigt stigende. Gennemsnitsnoteringen for januar var 18.439 dollars/MT, mens den for april udgjorde 26.030 dollars/MT.
Primo maj kom nikkelkursen under pres med et fald på næsten 4.000 dollars/MT på bare to dage - igen med situationen i Grækenland som årsag i kombination med et massivt sell off fra investorer.
Kursen for zink udgjorde i april 2.366 dollars/MT eller 13,13 kr./kg. Siden da er kursen faldet til 1.884 dollars/MT svarende til 11,39 kr./kg.
Blykursen udgjorde i april 2.264,10 dollars/MT eller 12,57 kr./kg. Kursen er ligeledes faldet til 1.754 dollars/MT eller 10,61 kr./kg.
Kilde: H.J. Hansen Genvindingsindustri - http://www.hjhansen.dk