Eliten præger universitetsledelse
Universiteters viden skal i stigende grad være til gavn for mindre virksomheder, men de selvstændige er ikke repræsenteret i de nye bestyrelser
De danske universiteters første nye bestyrelser er så godt som renset for folk, der på noget tidspunkt har haft smøreolie på fingrene eller kender virkeligheden i et mindre firma.
Det kritiseres af amtsformændene for Håndværksrådet i Ribe og Sønderjyllands amter, Kaj Madsen og Arne Ohlsen. De mener, at hvis universiteterne vil have mere samspil med omverdenen, herunder især de små og mellemstore virksomheder, så må de selvstændige også være repræsenteret i den ledelse, der i fremtiden får ansvaret for driften af universiteterne, skriver ErhvervsBladet.
- Universiteterne siger selv, at de gerne vil gøre en masse for de mindre firmaer, og at de gerne vil have dem til at tage akademikere ind som ansatte. Og så vælger de deres egne folk til bestyrelsen. På den måde kører det videre, som det hele tiden har gjort, siger formanden i Ribe Amt, slagtermester Kaj Madsen, Esbjerg.
Sammen med formandskollegaen fra Sønderjylland, Arne Ohlsen, Haderslev, kritiserer han, at de nye medlemmer af Syddansk Universitets bestyrelse aldrig har prøvet at arbejde på en af de arbejdspladser, der skaber meget af den vækst, det danske samfund skal leve af i fremtiden.
- Hvordan skal de kunne skabe det ønskede samspil med håndværkeren og producenten i SMV'erne, de små og mellemstore virksomheder, når de generelt ikke hverken taler eller forstår sproget på arbejdspladserne. Hvis universitetet virkelig ønsker et samspil med omverdenen, hvorfor har man så ikke valgt for eksempel et par håndværkere, der ikke svæver i de højere lag, men stadig har begge ben på jorden, til dette forum, spørger de to amtsformænd ifølge ErhvervsBladet