Over 20.000 arbejdspladser berøres
Når det drypper på de store vindmølleproducenter, så regner det på de mange underleverandører
Det er ikke kun de 6000 medarbejdere hos de store danske vindmølleproducenter med Vestas og NEG Micon i spidsen, der berøres, når det stormer i vindmøllebranchen. Som det gør det lige nu omkring NEG Micon, og som det har gjort så ofte før.
Stormen mærker langt ud i underskoven af underleverandører, hvor der igen opstår usikkerhed omkring den fremtidige ordresituation.
Vindmølleproducenternes organisation skønner, at der udover deres egne 6000 er 14.500, der er beskæftiget med at producere komponenter til industrien.
Der er 6000 ansatte i vindmølleindustrien, men 14.500 hos underleverandørerneDet er problemerne på det store tyske marked, der fortsætter med at plage NEG Micon, der er verdens tredje største aktør på markedet for vindmøller. Veats er størst på verdensplan.
Både NEG Micon A/S og den primære ejer, Schouw & Co. A/S, nedjusterer deres forventninger til årets resultat kraftigt, efter at NEG Micon har nedjusteret deres resultatforventninger til et underskud på mellem 300 og 500 millioner kroner for 2003.
Schouw & Co er største aktionær i NEG Micon, med en ejerandel på 25 procent.
Schouw & Co’s bestyrelse vil indstille til selskabets aktionærer, at der gennemføres en kapitalforhøjelse med et provenu i størrelsesordenen 1 milliard kr. med fortegningsret for de eksisterende aktionærer.
Kapitalforhøjelsen skal sikre, at NEG Micon har den fornødne økonomiske styrke i det fremtidige vindmøllemarked og dermed den fornødne troværdighed hos finansieringsinstitutter og kunder.
NEG Micon meddeler samtidig, at man har modtaget ordrer og underskrevet rammeaftale på i alt 105 møller af typerne NM72 og NM82 til levering i henholdsvis New Zealand og Australien.
Ordrernes samlede værdi udgør cirka 1,1 milliarder. Møllerne forventes leveret i 2004.
NEG Micon har fået ordrer på vindmøller til New Zealand til en værdi af 1,1 mia. kr.Ordrer på nye vindmøller er ofte kæmpestore med projekter til både halve og hele milliarder kroner, og derfor kan udskydelsen af en ordre få stor indflydelse på vindmøllefabrikanternes regnskaber. Det siger formand for brancheorganisationen Vindmølleindustrien, Karl Gustav Nielsen, der også er direktør for Vestas Wind Systems, til Ritzau.
Gennem årene er den danske vindmølleindustri gået fra at levere enkeltmøller til mange forskellige kunder til i dag at levere vindmølle-projekter over hele verdenen. Og ofte er der tale million- eller endda millardordrer.
- Så hvis et enkelt projekt eller to bliver forskudt eller går til en konkurrent, så sætter det fingeraftryk og kan få stor betydning for årsregnskabet, siger Karl Gustav Nielsen til Ritzau.
I december 2002 var det Vestas, der måtte fyre omkring hver tiende medarbejder og nedjustere forventningerne på grund af en forsinkelse af den amerikanske plan for skattelettelser for vindmøller.
Generelt er der dog ikke krise i vindmølleindustrien i Danmark, forklarer Karl Gustav Nielsen. I 2002 steg både salg og beskæftigelse hos de danske vindmøllefabrikanter for 10. år i træk, og sådan vil det efter alt at dømme også gå i år.
- Der vil stå plus på vækstsiden for 2003, men jeg vil ikke gætte på hvor meget, siger Karl Gustav Nielsen.