23948sdkhjf

Imponerende kobbertrappe byder velkommen i Experimentarium

I januar 2017 slog Experimentarium dørene op til nye lokaler. Det centrale element for de nye omgivelser er en trappekonstruktion bestående af to separate trapper, der snor sig ind i hinanden.

Trappen har en samlet længde på 185 meter og er beklædt med kobber, der er leveret af KME og Metalcenter Group.

Efter påbegyndt renovering i 2014, samt en nærmest altødelæggende brand i 2015, kan Experimentarium nu igen byde besøgende velkommen i deres nye og større lokaler på adressen i Hellerup.

Centralt for den renoverede bygnings arkitektur står en gigantisk ståltrappe beklædt med kobber, der snor sig fra stueetagen op mod bygningens i alt fire plan. Den helix-formede trappe leder tankerne hen på spiraler af DNA, og er derfor ikke kun vigtig for bygningens infrastruktur, men understreger også det videnskabelige univers, som er udgangspunktet for de mange oplevelser, som Experimentarium tilbyder. 

Trappekonstruktion er designet af Cebra Architecture og udført af CSK Stålindustri. AE Stålmontage har stået for kobberbeklædningen. Trappen er beklædt med cirka 10 ton Tecu Classic kobber med en tykkelse på 0,70 mm.

Lars Bøje fra AE Stålmontage var projektleder på det projekt, der havde til ansvar at beklæde trappen med kobber:

- Trappen er en spindeltrappe, der faktisk består af to trapper, som spinder ind i hinanden. Så snart noget er rundt, så stiller det anderledes krav til løsningen, udtaler Lars Bøje, og fortsætter:

- Bearbejdningen af materialerne skulle kunne ske på pladsen. Derfor leverede CSK Stålindustri et tilsvarende udsnit af trappen til os i starten af projektet, som vi kunne prøve os frem med. På den måde kunne vi afprøve flere forskellige løsninger og derved komme frem til den helt rigtige. 

Den endelige løsning resulterede i et udgangspunkt, der først og fremmest er æstetisk, men også overholder gældende sikkerhedsregler:

- Kobberet er hovedsageligt limet til stålvangen, men af brandtekniske årsager skulle kobberet også fastgøres mekanisk med en ikke-synlig befæstelse. Derfor måtte vi anvende en sikkning til at lave en forsætning i kobberpladen, hvor en mekanisk befæstelse kunne placeres. Den næste plade blev monteret således, at den overlapper sikkningen, og derved skjuler befæstelsen, siger Lars Bøje, og uddyber i forlængelse heraf:

- Samlingerne i kobberet under løbet skulle følge trappens krumning, og derfor måtte vi klippe kobberbundpladen kileformet. For at få lavet en æstetisk pæn afslutning ved overgangene mellem bund, sider og top, måtte vi udvikle en opslidset ”notliste”, der kunne følge trappens mange forskellige krumninger.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109