23948sdkhjf

Miljø-mangler i maskinindustrien

Næsten halvdelen af virksomhederne i maskinindustrien overtræder i følge Arbejdstilsynet lovens krav til virksomhedens egen arbejdsmiljøindsats
1435 virksomheder i maskinindustrien havde i perioden fra marts 2002 til juli 2003 besøg af Arbejdstilsynet, som gennemførte et såkaldt tilpasset tilsyn. Dermed har Arbejdstilsynet besøgt langt den største del af branchens virksomheder i løbet af indsatsen.

41 procent af de besøgte virksomheder havde så dårligt et arbejdsmiljø, eller deres egen indsats på arbejdsmiljøområdet var så dårlig, at Arbejdstilsynet placerede dem som niveau tre-virksomheder. Det vil sige virksomheder, der ikke opfylder arbejdsmiljølovens krav på væsentlige områder.

På omkring tre ud af fire virksomheder ligger arbejdsmiljøet på et middel niveau. Og dermed er det især virksomhedernes dårlige organisering af sikkerheds- og sundhedsarbejdet, der betyder, at virksomhederne generelt er blevet placeret på et lavt niveau.

Arbejdstilsynet vurderer, at 46 procent af virksomhederne har en utilfredsstillende egenindsats. For at rette op på det har Arbejdstilsynet under indsatsen 1.204 gange stillet krav om, at virksomhederne skal forbedre deres egen arbejdsmiljøindsats

I alt har Arbejdstilsynet under indsatsen afgivet 5.357 reaktioner (for eksempel påbud, forbud og vejledninger). Knapt halvdelen af reaktionerne drejer sig om at mindske risikoen for arbejdsulykker. Men Arbejdstilsynet har også stillet krav og vejledt virksomhederne om at mindske de kemiske belastninger af medarbejderne. Det drejer sig for eksempel om kemiske dampe eller røg.

Maskinindustrien er på arbejdsmiljøområdet en af de mest belastede brancher i Danmark. Branchen omfatter fire af de tyve særligt farlige job, som tidligere arbejdsminister Ove Hygum udpegede i 1999-2001. Det drejer sig om smede, svejsere, specialarbejdere inden for overfladebehandling samt ufaglærte maskinoperatører og montagearbejdere.

Omkring 70.000 er ansat i maskinindustrien. I 2000 blev der anmeldt 2.042 arbejdsulykker og 437 arbejdsbetingede lidelser i branchen.

Frem til juli 2005 vil Arbejdstilsynet gennemføre et eller flere opfølgningsbesøg på niveau tre-virksomhederne i maskinindustrien for at kontrollere, om virksomhederne har løst de problemer, Arbejdstilsynet har påtalt. Opfølgningsbesøgene vil følge retningslinierne for tilpasset tilsyn, og Arbejdstilsynet vil igen vurdere virksomhedens niveauplacering. Målet er, at mindst 30 procent af alle nuværende niveau tre-virksomheder skal flytte sig til niveau 2 eller 1.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079