23948sdkhjf

Dollarfald kan blive en fordel

Men det er eksporten og privatforbruget, der skal sætter skub i dansk økonomi, mener HTS
Eksporten og privatforbruget skal være motor for væksten i dansk økonomi i 2004. Men væksten kommer kun til at stige moderat. I følge en prognose, som cheføkonom Jens Brendstrup fra serviceerhvervenes organisation HTS netop har udarbejdet, vil væksten i bruttonational-produktet til næste år stige med 2,1 pct. I år ventes væksten kun at blive på 0,7 pct. - det er det laveste i dansk økonomi i de sidste ti år.

Det hjemlige forbrug vil ifølge Brendstrup vokse, fordi forbrugerne får flere penge mellem hænderne. Bl. a. stiger reallønnen på grund af den lave inflation. Samtidig vil en del af gevinsten ved konverteringer af boliglån omsætte sig i forbrug.

Derimod venter HTS, at ledigheden først vil begynde at falde for alvor i fjerde kvartal af 2002.

- Man skal dog være opmærksom på, at den relativt lave vækst i privatforbruget især skyldes lavere bilsalg. Ser man bort bilerne, udvikler privatforbruget sig ganske pænt, forklarer Jens Brendstrup.

Når det gælder eksporten er Jens Brendstrup optimistisk. Han peger på, at den økonomiske situation hos Danmarks vigtigste samhandelspartnere forbedres.

HTS peger til gengæld på, at det dollarkursfald, som danske eksportvirksomheder i øjeblikket døjer med, på sigt kan blive en fordel for danske virksomheder. På bare mellemlangt sigt vil den øgede aktivitet i de amerikanske eksportvirksomheder medføre øget europæisk eksport til USA.

Derudover er det et overset faktum, at amerikanske virksomheder i 2001 hentede halvdelen af deres globale indtægter i Europa, når man medregner indtægter fra deres lokale datterselskaber. Amerikanske virksomheders indtægter fra europæiske datterselskaber blev mere end femdoblet i 1990erne til næsten 26 milliarder dollar i 2001. Alene i Tyskland er de amerikanske virksomheders investeringer større end alt, hvad amerikanske virksomheder ejer i Sydamerika. Og i 1990erne investerede amerikanske virksomheder næsten dobbelt så meget i Holland som i Mexico. Derfor vil de europæiske datterselskaber som følge af den lave dollarkurs bidrage positivt til aktiviteten i den amerikanske økonomi, mener Jens Brendstrup.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079