23948sdkhjf

Miljø-certifikater dumpet

Praksis har vist, at virksomhederne ikke ønsker Ove Hygums arbejdsmiljøcertifikater
De to arbejdsmiljøcertifikater, som daværende arbejdsminister Ove Hygum lancerede 2001, er dumpet i praksis. Virksomhederne vælger konsekvent det ene certifikat fra, mens det andet stort set kun bliver valgt i sammenhæng med et kendt internationalt certificeringssystem. Enkelte virksomheder vælger endda begge certifikater fra, selv om et Hygum-certifikat indtil for nylig var virksomhedernes eneste mulighed for at få refunderet arbejdsmiljøafgiften fra staten.

Kun to virksomheder har til dato valgt at få papir på, at de har et rent arbejdsmiljø efter bekendtgørelse nr. 924 - den såkaldte inspektionsmodel.

Det til trods for, at formålet med ordningen var at gøre det lettere for de små virksomheder at få et certifikat. Inspektionen var tænkt som et billigt alternativ til en egentlig certificering efter bekendtgørelse nr. 923, som er mere omfattende.

En inspektion kan dog let gå hen og blive meget dyrere end en certificering, vurderer Dansk Standard, der som det eneste certificeringsorgan har valgt at blive godkendt til at udstede certifikatet.

Peter Kjeldsen, der er ledende auditor i Dansk Standard siger:

- Problemet med inspektionsmodellen er, at den har en indbygget økonomisk risiko, som de små virksomheder ikke kan klare. Risikoen består i, at en inspektion af arbejds- pladsens arbejdsmiljø skal bestås på én gang. Det vil sige, at selv en lille fejl, som fx at glemme et høreværn, mens inspektionen står på, betyder, at proceduren skal tages om igen. Og det kan blive dyrt for virksomhederne.

En anden forklaring på ordningens manglende succes er i følge Peter Kjeldsen, at virksomhederne ikke kan markedsføre sig på certifikatet.

De fleste virksomheder vælger at blive certificeret via certificeringsmodellen, men heller ikke den model tilfredsstiller tilsyneladende virksomhedernes behov. Langt den overvejende del af kunderne hos DNV og BVQI vælger nemlig samtidig at betale for at blive certificeret via det internationalt kendte certificerings-system OHSAS 18001.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093