23948sdkhjf

Ubesatte job trods ledighed

På trods af høj ledighed var 2.260 ufaglærte job ubesatte i landets private virksomheder i marts og april 2003, viser ny rapport.
Til trods for, at Danmark for tiden oplever den højeste ledighed i fem år, har de private virksomheder alligevel svært ved at rekruttere medarbejdere nok.

I alt mangler virksomhederne 9.000 medarbejdere fordelt på en række brancher. Størst mangel er der på faglærte arbejdere, hvor der er 4.700 ubesatte job. Men mest bemærkelsesværdigt er det, at der er 2.260 job til ufaglærte, der heller ikke kan besættes.

Det fremgår ifølge ArbejdsMarkedsPolitisk Agenda fra DA af en ny undersøgelse af flaskehalse på det danske arbejdsmarked i 2003. Undersøgelsen er udarbejdet af PLS Rambøll på bestilling fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Flaskehalsundersøgelsen baserer sig på interview med ca. 2.000 offentlige og ca. 6.000 private virksomheder. Interviewene blev foretaget mellem 21. marts og 30. april 2003. I april var der i alt 161.400 ledige i Danmark, viser tal fra Danmarks Statistik.

Når virksomhederne skal forklare, hvorfor de har svært ved at rekruttere medarbejdere, peger de fleste på ansøgernes manglende menneskelige eller faglige kvalifikationer eller manglende relevant erhvervserfaring.

Men mange virksomheder peger også på arbejdstider, lønniveau og områdets image som faktorer, der gør det svært at tiltrække ny arbejdskraft.

Dette er dog ikke i overensstemmelse med rådighedsreglerne, der siger, at ledige skal tage imod alt arbejde, som de kan varetage, for at være berettigede til at få dagpenge. Herudover skal ledige være aktivt jobsøgende og være villige til at tage kurser, der er nødvendige for at varetage et ledigt job.

Alle ledige har pligt til at acceptere en daglig transporttid på minimum tre timer, og udvalgte grupper skal acceptere en længere transporttid end tre timer. Arbejdstiden i et ubesat job er derfor ikke nogen gyldig grund til ledige for ikke at søge jobbet.

Virksomhederne mangler flest faglærte medarbejdere inden for byggeri og transport og flest højtuddannede i branchen forretningsservice, viser rapporten.

Af ufaglærte mangler der hovedsageligt personale inden for hotel- og restaurationsbranchen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078