En skrøbelig gigant
Brylluppet mellem Vestas og NEG Micon var tvingende nødvendigt, for de amerikanske og japanske konkurrenter er finansielt langt stærkere.
De to finansielt meget sårbare danske virksomheder har måske fordel af teknisk kunnen og markedsføring, men de kan lynhurtigt blive kørt sønder og sammen af kapitalstærke udenlandske konkurrenter.
Selv efter en kapitaltilførsel på to milliarder kroner vil Vestas ikke tilnærmelsesvis have samme kapitalstyrke som de største amerikanske, tyske og japanske mastodonter i branchen.
NEG Micon-domicilet ved motorvejen udenfor Randers bliver hovedsædet for det ”nye” Vestas.Topchefen for det »nye« Vestas, Svend Sigaard, erkender, at det finansielle beredskab bliver stadigt vigtigere, hvis danske vindmøllevirksomheder skal begå sig blandt de største.
Derfor er det så afgørende for Vestas at skaffe flere penge.
Den store trussel kommer fra nogle af verdens største virksomheder som amerikanske General Electric, japanske Mitsubishi og europæiske Shell, ligesom også virksomheder som tyske Siemens og amerikanske Caterpillar rumler med tanker om at kaste sig mere aggressivt ind i vindmøllebranchen.
Aktieanalytiker og direktør Peter Falk-Sørensen fra Danske Aktie Analyse er ikke imponeret over Vestas' overtagelse af NEG Micon.
- Det er jo meget klart negativt for Vestas' aktionærer, siger han til Berlingske Tidende. Man skal altså huske, at det er to økonomisk syge selskaber, der slås sammen. Men det er uforståeligt, at aktionærerne i det absolut dårligste selskab af de to præmieres med hele 36 procent. Det hænger ikke sammen. NEG Micon er så meget i krise, at der faktisk er tale om en redning.