Lillebror er ikke truet
Bonus Energy er mindre, men står stærkere end de fusionerende Vestas og NEG Micon –LM Glasfiber ligner en af de store tabere.
Direktør Per Krogsgaard fra BTM Consult ser ikke fusionen som nogen trussel mod Bonus, der især har sin styrke som leverandør af de helt store vindmølleparker.
- Bonus har lagt sig i en niche, som de er dygtige til udnytte, de er ikke børsnoterede, og det betyder ikke så meget for dem, om de er nummer et, to eller tre på verdensplan,« siger han til Berlingske Tidende.
Vindmøllleparken King Mountain i Texas, som var verdens største i 2001, med møller fra Bonus Energy.En analyse som adm. direktør Palle Nørgaard fra Bonus Energy er helt enig i.
- For to år siden byggede vi King Mountain i Texas, som dengang var verdens største landbasede vindmøllepark, og vi har leveret møllerne til Rødsand, som er verdens største havmøllepark. Indtil nu har det ikke været et problem. Vi har håndteret projekter til 1,5 mia. kr., og det kan vi sagtens gøre igen, men hvis vi kommer op i 4-5 milliarder, så må vi nok melde fra, men det er altså ikke lige om hjørnet, at projekterne er i den størrelse, siger han.
Blandt de helt store tabere i vindmølleindustrien det seneste år finder man verdens største vingeproducent LM Glasfiber, der har hovedkontor i Lunderskov ved Kolding. LM Glasfiber lider af, at Bonus Energy har etableret egen vingeproduktion, og 2003 har været et skidt år for både NEG Micon og tyske Nordex, der er blandt de største kunder. LM Glasfiber forventer et tab på 300 mio. kr. i 2003.
Hidtil har Vestas selv produceret sine møllevinger, og hvis dette princip også kommer til at gælde i det nye Vestas, vil det ramme LM Glasfiber hårdt. Omkring en fjerdedel af LM Glasfibers omsætning kommer fra NEG Micon, skriver Berlingske Tidende.