Undren hos metal-arbejdsgivere
Det er ikke rimeligt, at regeringen vil koble sygefravær og arbejdspladsvurdering sammen, siger formanden for DS Håndværk & Industri.
Regeringens forslag om at indarbejde sygefravær i virksomhedernes lovpligtige APV mødes med undren hos arbejdsgiverne på metalområdet.
- Vi kan ikke acceptere den sammenkædning af sygefravær og arbejdspladsvurderinger, (APV) som regeringen lægger op til i sit forslag, siger formanden fra DS Håndværk & Industri, Poul R. Ulsøe, i en kommentar til regeringens plan.
Poul Ulsøe – formand for DS Håndværk & Industri- Forslaget blander to vidt forskellige ting sammen og pålægger arbejdsgiverne byrder, der ligger helt ud over det acceptable. APV’en - arbejdspladsvurderingen - vedrører arbejdspladsen. Men arbejdsgiverne kan ikke gøres ansvarlige for de almindelige sygdomme, orlovsordninger og andre fraværsårsager, vi ikke har nogen indflydelse på, fastslår formanden for landets metalindustri, vvs- og smedevirksomheder.
- Politikerne skyder ansvaret fra sig. Samtidig med at man vil pålægge virksomhederne at betale for første sygedag, vil man også bringe almindeligt sygefravær ind i den lovpligtige APV. Men halvdelen af sygefraværet skyldes f.eks. influenza og almindelige sygdomme, der intet har med virksomheden at gøre. Dertil kommer selvforskyldt fravær - f.eks. på grund af skader efter skiferien, sportsskader og andre fritidsuheld.
- Hvordan skal arbejdsgiveren nedbringe fraværet på grund af influenza eller en forstuvet arm efter skiferien. Politikerne mener vel ikke, at vi skal bruge ansættelsessamtaler til at spørge, hvad folk laver i deres fritid – eller hvor mange gange om året, de har influenza. Men det er de meget tæt på at presse igennem.
- Som arbejdsgivere må vi nu sige stop. Vi vil ikke acceptere, at politikerne blot sender Sorteper videre. Ansvaret må placeres der, hvor det hører hjemme – og det er også hos folk selv. Lav forslaget om, så første sygedag betales af medarbejderne, når den ikke er arbejdsbetinget. Og hold uvedkommende ting ude fra APV’en. Det er et konkret og rimeligt forslag, som medarbejderne kan forsikre sig ud af på samme måde, som arbejdsgiverne må det i dag, lyder opfordringen fra Poul Ulsøe.